Автомобільні монітори: огляд видів і порівняльний аналіз моделей, представлених в Україні.

0

Як зробити керування автомобілем більш легким і простим? Що зробити, щоб виникаючі технічні питання-не ставали проблемами? Як зробити поїздки більш комфортними? Як зробити так, щоб навіть найдовша дорога-здалася короткою і для водія, і для пасажирів? У цивілізованому світі автолюбителів є такий спосіб, який вирішує всі ці проблеми одночасно. Для цього треба лише встановити в салоні автомобільний монітор.

Автомобільний монітор – що це і навіщо?

Мультимедійні технології не обійшли своєю увагою і автолюбителів, і з деяких пір монітори в автомобілі стали такими ж звичними речами, як магнітола або кондиціонер.

Автомобільний монітор – це спеціально пристосований для експлуатації в умовах постійної вібрації LCD/TFT плоский монітор, який відтворює інформацію з допомогою DVD-плеєра, USB-накопичувача. Більш просунуті моделі володіють цифровим тюнером, який дозволяє відтворювати телевізійні канали.

Монітор в автомобілі виконує ряд важливих функцій:

  • виводить інформацію від бортового комп’ютера;
  • виводить на екран карти GPS-навігації;
  • фіксує запис камер переднього і заднього виду;
  • фіксує дані з відеореєстратора;
  • служить для перегляду фільмів і відеоігор.

Виводячи всю необхідну технічну інформацію на екран, автомонитор виявиться вашому незамінним помічником в управлінні автомобілем, адже він не дасть поточних питань перерости в проблеми.

Якщо ваш автомобіль укомплектований монітором – вам пощастило: вся потрібна водієві інформація виводиться на екран, що дуже зручно.

Він також прекрасно розважить ваших пасажирів в довгій дорозі і не дозволить нудьгувати дітям. Монітор допоможе вам цікаво провести час в міській пробці або на природі, дозволить подивитися фільм або залишатися в курсі останніх новин. За допомогою монітора при необхідності можна перетворити автомобіль в міні-офіс на колесах і навіть провести виїзне збори. Якщо перевезення пасажирів – ваше професійне заняття, то пасажири віддають перевагу тому транспорту, де дорогу можна буде скоротити за допомогою перегляду цікавого фільму.

Звичайно, якщо ви володар не бюджетної іномарки, то монітор для вас звична частина передньої панелі, за допомогою якої ви отримуєте потрібну інформацію. Якщо в цьому плані вам не пощастило, то пощастило в іншому – адже ви можете підібрати монітор для автомобіля відповідно до своїх бажань і потреб.

Однак який би автомонітор вам не сподобався-він повинен в обов’язковому порядку мати відмінний Дозвіл екрану, а також – мати USB-порт і картрідер. Якщо ви не хочете дивитися фільми виключно зі своїх носіїв – монітор повинен мати функцію підтримки PAL/NTSC/SECAM, що дозволить вам дивитися фільми чи новини місцевого телебачення.

Найчастіше автомонітори розрізняють за типом кріплення-вбудовані, на панель, на дзеркало, на підлокітник, в підголівник, стельові. Кожен з таких моніторів володіє своїми недоліками і перевагами, на яких ми зупинимося докладніше.

Плюси і мінуси різних типів автомобільних моніторів.

Вбудованими автомобільними моніторами своїх клієнтів радують виробники автомобілів Volvo, Subaru, Peugeot або Mercedes-Benz. Якщо ви такий щасливий володар і вас все влаштовує – відмінно, але найчастіше штатні монітори володіють мінімумом функцій, що змушує власників або апгрейдивать саму систему, придбавши автомобільний відеоінтерфейс, або купувати новий монітор.

Jaguar XJ укомплектований зручними столиками і моніторами спочатку.

У вбудованих автомобільних моніторів є маса плюсів – як технічних, так і естетичних. По-перше, до них можна підключити камеру заднього виду, навігаційний блок, плеєр і тюнер не вдаючись до додаткових адаптерів. По-друге, виглядають вони досить красиво, чудово вписуються в інтер’єр салону, облагороджуючи його зовнішній вигляд. Серед вбудованих моніторів розрізняють 3 види: моторизовані виїзні, урівень і «розкладачки», які дозволяють підібрати ту модель, яка підійде для вашого салону (навіть якщо там не відведене для нього місце). Плюсом даних моніторів також вважають те, що їх можуть бачити всі пасажири і водій одночасно. Однак на ділі комфортно дивитися фільм можуть лише водій і пасажир переднього сидіння, тоді як для задніх пасажирів це виявляється незручним.

У моніторів, які кріпляться на торпедо, є один важливий мінус – Сонце надає на них досить негативний вплив. Тому вибираючи такий монітор, найкраще краще зупинитися на TFT-моніторі з покриттям антивідблиску.

А ось монітори в підголівниках якраз призначені для розваги пасажирів задніх сидінь, якими часто виявляються діти. Якщо на вас чекає далека дорога або подорож – моніторів в підголовниках займуть ваших непосид всерйоз і надовго, особливо якщо ви зупините свій вибір на моделях, укомплектованих джойстиками і ігровими дисками. Плюси їх очевидні: зайняті пасажири не відволікають водія від їзди, вони легко встановлюються (це цілком можна зробити самостійно), їх можна підібрати під колір інтер’єру. Деякі моделі мають сенсорним управлінням, що робить їх дуже зручними для дітей. Також серед цього виду автомобільних моніторів часто зустрічаються моделі, які складаються з 2 підголівників, що дозволяє кожному з пасажирів дивитися або грати в щось своє, не заважаючи один одному.

Монітори, вбудовані в підголовник, легко встановлюються і знімаються, а якщо їх відразу 2 – максимум комфорту для задніх пасажирів забезпечено.

Якщо ви не знайшли підходящого монітора серед тих, що кріпляться в підголовники, або порахували що купувати 2 пристрої – не по кишені, вам підійде монітор на підлокітник. Їх по праву можна назвати універсальними, адже завдяки тому, що відстань між напрямними в них регулюється, його можна встановити в будь-якому автомобілі. Ці монітори мобільні, легко встановлюються і знімаються, до того ж їх великий плюс у тому, що вони можуть крутитися навколо своєї осі, що дозволяє їх підлаштувати під свої потреби.

Монітори в підлокітник відрізняються можливістю встановлювати їх під різним кутом нахилу, обертатися навколо своєї осі, що дозволяє уникнути сонячних відблисків.

Монітори, що встановлюються на сонцезахисні козирки, підходять для власників великих автомобілів. Зазвичай це монітори з діагоналлю 12-13 дюйм, які розраховані на те, що їх можуть одночасно дивитись велика кількість людей. Такі моделі вважаються бюджетними, коштують недорого і підходять для всіх типів автомобілів. Крім ціни, вони порадують водіїв також 2 режимами роботи: монітор можна налаштувати на водія або ж – на велику кількість глядачів.

Монітори на сонцезахисному козирку: мінімум місця – максимум комфорту.

Монітори, які встановлюються в дзеркало заднього виду, з’явилися відносно недавно. Вони невеликого розміру, бувають тільки вбудованими, розташовані на близькій відстані від очей водія. Найчастіше на них відображається інформація з камер заднього виду і навігаторів. Деякі водії знаходять такий тип установки монітора досить зручним, адже таким чином він завжди потрапляє в поле зору водія, – і відбувається це дуже ненав’язливо.

Дзеркало заднього виду з монітором – зображення з екрану потрапить в поле зору водія завжди.

Монітори, що встановлюються на стелю – найзручніші для перегляду великого числа людей, підходять для великих автомобілів, мікроавтобусів і автобусів. Діапазон розмірів у них досить великий – від 9 до 19 дюймів, що і є визначальним для ціни. Як правило, вони мають високу роздільну здатність, оснащені вбудованим ТВ-тюнером і FM-модулятором, а також – укомплектовані пультом. Найчастіше такі монітори використовуються в джипах, автобусах і мінівенах.

Стельові монітори компактні і зручні в експлуатації.

Огляд моделей і брендів автомобільних моніторів.

В Україні можна купити монітори будь-якого з перерахованих видів, серед виробників найбільшою популярністю користуються ТМ Witson, Klyde, Challenger, Digital, Sony, Falcon, Alpine. Оскільки цей напрямок набуває все більшу популярність серед автолюбителів, на цю нішу звертають увагу дуже багато виробників аксесуарів для автомобіля, і жоден з перерахованих нами видів моніторів не залишається без уваги. Практично всі вони доступні автолюбителям України.

Підголівник з монітором Witson 1700 Z IR-це монітор вбудований в підголівник з якісною 7-дюймовою матрицею і гарною якістю зображення. Серед його переваг-зручна і проста установка (досить просто замінити підголівник), а також IR передавач, що дозволяє користуватися бездротовими навушниками. Монітор має захист від механічних пошкоджень у вигляді шторки на блискавці, що дозволяє збільшити термін його експлуатації.

Автомонитор Klyde Ultra 707 володіє аналогічними характеристиками, але до них додається можливість підключення навушників, а також в управлінні передбачений пульт. Відповідно цьому і збільшується ціна: за цей комфорт доведеться заплатити вже на 700 гривень більше.

Монітори ТМ Klyde виглядають досить стильно.

Монітор Challenger FD-6569 відрізняється якісним зображенням, а також простий управління, що зробило його вельми популярним в середовищі автомобілістів. Серед його переваг варто також відзначити можливість автоматичного налаштування яскравості зображення, яка реагує на освітленість салону. Керувати монітором можна як за допомогою кнопок, так і пультом. Білий колір має свою основі відблиск жовтуватого кольору, що, тим не менш, не псує картинку, а робить її більш теплою і реалістичною. Ціна даного пристрою також дуже приємна.

З мінусів цієї моделі варто відзначити розширення на рівні середнього, що особливо відчувається при розгляданні дрібних деталей, а також – не зовсім точна передача кольору білого, яка, втім, на любителя. Також, якщо ви захочете встановити монітор в іншому місці, ніж в підголовник, вам доведеться докуповувати кронштейни для кріплення самостійно.

Монітор Challenger FD-6569-гарне співвідношення ціни-якості.

Монітор Sony XVM-H65 цікавий тим, що його можна використовувати як в автомобілі, так і вдома. Для використання в автомобілі він оснащений рамкою для підголівника, а також потужним кронштейном. Для того щоб його можна було використовувати вдома – є спеціальної гніздо для підключення до домашньої мережі. Фішкою даної моделі можна назвати інтегрований інфрачервоний датчик, що дозволяє підключати до нього будь-які автоаксесуари, які оснащені приймачем. Управління монітором відбувається за допомогою пульта, на самому корпусі передбачені лише 2 кнопки: живлення і включення інфрачервоного датчика. Тому якщо ви забудете пульт будинку або втратите – подивитися фільм не вдасться. До його плюсів також варто віднести якісне зображення, а також широкий діапазон яскравості і насиченості кольорів, які можна налаштувати під свої потреби.

З мінусів-білий колір зміщений в сторону холодних відтінків. Ну і звичайно, повна залежність управління від наявності пульта.

Оснащені джойстиком монітори Sony – відмінне проведення часу для дітей.

Монітор Pioneer AVD-W7900 досить функціональна модель, яка кріпиться в підголівник. Серед її переваг – антиблікове покриття екрану, відмінна природна передача кольору, відсутність спотворення зображення і зернистості в білому кольорі, а також можливість розгорнути монітор під потрібним кутом, що в рази підвищує комфорт перегляду.

З мінусів – у даній моделі відсутній пульт (хоча вона і запрограмована на її використання), невисока роздільна здатність і дуже висока ціна.

Чи не так, передача кольорів в моделі Pioneer AVD-W7900 просто захоплює?

Монітор Alpine TME-M780 виділяється серед своїх побратимів стильним класичним дизайном, завдяки чому повз нього не можна пройти, не зачепившись поглядом. Головне достоїнство цієї моделі – реалістична передача кольору, а також точність передачі білого кольору, що вигідно виділяє дану моделі з ряду подібних. Також серед її переваг варто відзначити і широту управління параметрами зображення, а також автоматичну настройку яскравості освітлення, яка коригується завдяки фоторезисторам. Модель оснащена ІЧ-датчиком, які вам знадобляться, в разі якщо у вас є навушники з таким же приймачем.

Монітор Alpine TME-M780 ідеально впишеться в інтер’єр вашого автомобіля.

Мінуси даної моделі полягають в низькій роздільній здатності, відсутності монтажу в підголівник (в базовій комплектації в наявності тільки кронштейн), відсутності пульта і високою ціною.

Так який же монітор вибрати? Ціна на найпростіші стартує від 700 гривень, так що назвати цей автоаксесуар недоступним не можна. Сьогоднішній ринок дозволяє підібрати підходящу модель навіть самому претензійному покупцеві-головне, щоб були гроші і бажання збігалися з можливостями. Однак якою б монітор ви не купили, знайте, що цією покупкою ви істотно підвищуєте рівень комфорту в своєму авто – як для себе, так і для своїх пасажирів.

Бажаємо Вам приємних поїздок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *