Будова позашляховиків. Кути з’їзду і рампи

0

Автолюбителі називають їх “джипами” по відомій марці Jeep, самі виробники величають як SUV. Поговоримо про пристрій позашляховиків і дізнаємося, що таке кути з’їзду-в’їзду і рампи авто і на що впливають?

Вимірюємо “позашляховитість”

Двигун для позашляховиків. Важливим показником тут є не стільки потужність, скільки крутний момент, що передається колесам. При чому максимальне своє значення він повинен приймати при якомога менших оборотах двигуна, тобто двигун повинен “тягнути на низах”. Таким вимогам задовольняють дизельні мотори. Якщо вибирати між бензиновими і дизельними моторами, розумніше схилитися до останнього варіанту. Дизелі задовольняють не тільки технічним, але і економічним вимогам.


Зчеплення позашляховиків – в порівнянні зі зчепленням легкових автомобілів – посилене. Зроблено це для того, щоб витримувати великі навантаження, які виникають, коли ви їдете по місцевості, на якій “не ступала нога людини”.

Трансмісія автомобіля – напевно, найважливіший елемент справжнього позашляховика. Взагалі, на сьогоднішній день конструкцій трансмісії дуже багато, і вибір часто залежить від располагаемой суми грошей.

При виборі позашляховика варто звернути увагу на передавальні числа всіх елементів: КПП, головна передача, роздавальна коробка. Коробки передач, в основному, встановлюються механічні з ручним перемиканням. Є також і автоматичні, але для досвідченого “джипперов” важливіше все такі не комфорт, а прохідність автомобіля. Він знає, коли краще подоткнуть другу передачу, а коли можна подолати перешкоду і на четвертій.

Автоматичні коробки – агрегати дорогі, ремонт їх теж не відноситься до категорії дешевих “розваг”, а в лісі, на риболовлі чи полюванні може трапиться всяке. Тому краще зупиниться на механічному варіанті КПП.

Роздавальна коробка обов’язково повинна мати знижувальну передачу, яка збільшує передається крутний момент на колеса. Наприклад, потрапили ви з путівця на піщаний ділянку. Будьте люб’язні, ось вам знижує! І різниці між ґрунтовкою і піском ви майже й не помітите, хіба що в швидкості.

Диференціали бувають міжколісні і міжосьові. При повороті автомобіля його передні, керовані колеса проходять різну відстань, тому потрібно трохи потужності передати від одного колеса іншому. Для цього і служать міжколісні диференціали, та ж історія і з міжосьовими. Але на бездоріжжі вони тільки заважають автомобілю: одне колесо застрягло і стоїть як мертве, а інше шалено крутиться.

В такому випадку допоможе блокування диференціала – колеса будуть отримувати однакову кількість потужності і з’явиться можливість подолати велику калюжу бруду. Диференціали можуть бути з ручною і автоматичною, повної або часткової блокуванням.

Кузов для позашляховиків

Історично так склалося, що несучим елементом позашляховика повинна бути рама як найбільш міцна і невразлива. Останнім часом інженери стали трохи усуватися від цього стереотипу і пропонують споживачам автомобілі з несучим посиленим кузовом. Але все ж така конструкція не володіє тим солідним запасом міцності, який є у рами.

кузов позашляховика і його прохідність
Знизу все вузли і агрегати автомобіля повинні бути надійно захищені від попадання трави, бруду, каменів. Виробники пропонують власникам позашляховиків сталеві, а іноді навіть кевларові листи для захисту моторного відсіку.

Від конструкції кузова безпосередньо залежать геометричні показники прохідності: кліренс, кути в’їзду-з’їзду і кут рампи.

Кліренс або дорожній просвіт – це відстань між найнижчою точкою кузова і поверхнею дороги. Як ви самі розумієте, чим він більший, тим краще. Але до певного моменту. При збільшенні дорожнього просвіту піднімається центр ваги автомобіля, що не найсприятливішим чином позначається на стійкості позашляховика.

Що таке кут виїзду та кут рампи?

 Кути з’їзду-виїзду характеризують крутизну підйому яку можна подолати без контакту будь-яких елементів кузова з грунтом. Чим коротше звіси кузова – бампера, фаркоп, лебідка – тим крутіше підйоми, які зможе подолати позашляховик.

 

Кут рампи (угог перекату) – максимальний кут естакади, яку зможе подолати автомобіль, не торкаючись днищем верхнього перелому цієї естакади. На кут рампи впливає розмір бази автомобіля (відстань між передньою і задньою віссю). Чим більше база, тим менше кут перекату автомобіля.

Підвіска позашляховика повинна бути енергоємної, щоб гасити великі удари об нерівності грунту. Поважність деяких конструкцій, якою захоплюються американські інженери, на бездоріжжя не доречна. При проходженні ділянок з нахилами така підвіска може зіграти злий жарт і привести до перекидання автомобіля.

Хід підвіски повинен бути великим для зниження ймовірності діагонального вивішування, коли від землі відриваються два колеса різних осей по діагоналі. Така умова дозволяє позашляховику проходити ями і траншеї значних розмірів.

Непогано було б встановити на колеса бедлокі – спеціальні пристрої з двох кілець, з’єднані болтами. Вони запобігають разбортуванню колеса навіть при повній відсутності тиску в ньому. В бруду допоможуть гриппери – гумові смуги з протекторами і шипами, що надіваються на колеса, а для заметів і льоду – ланцюги.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *