І у того, і в іншого виду гальмівних механізмів є свої переваги і недоліки. Що важливіше для сучасного автомобіля.

Поява на ринку Renault Arkana з барабанними (поки що) задніми гальмами додало новий імпульс давньої дискусії про те, чим вони гірші (або краще) дискових гальм. Ми зібрали всі плюси і мінуси воєдино і підвели підсумок обговорень.

Барабанні гальма

Renault Arkana: перший детальний тест серійної машини
Вважається, що першими на світ з’явилися барабанні гальма — на гужових возах і на автомобілі вони перекочували з карет, причому спершу тільки на задню вісь. Довгий час усі автомобілі оснащувалися тільки барабанними гальмами, хоча дискові були запатентовані англійцем Вільямом Ланчестером в 1902 році. І в тому ж році француз Луї Рено представив свою конструкцію гальмівного механізму — з порожнім барабаном і напівкруглими колодками, прижимавшимися циліндром і пружинами до внутрішньої поверхні барабана.

Цікаво, що конструкція Рено дожила до наших днів практично без змін, за винятком того, що циліндрів тепер може бути і пара, і з’явилися розпірні планки, що забезпечують самопідвід. Раніше колодки доводилося підводити самостійно, ця процедура була знайома нашим дідам.

Конструкція барабанних гальм виявилася настільки добре продуманою, що вони за минуле століття практично не змінилися. Можливо, тому Renault не поспішає відмовлятися від барабанів.

У цьому випадку ABS тільки зашкодить – ваші гальма не спрацюють!
Сьогодні легкових автомобілів з передніми барабанними гальмами, здається, не залишилося зовсім. А за задню вісь вони тримаються міцно – їх досі можна бачити на деяких легковиках, в першу чергу так званих бюджетниках. Вважається, що барабанні гальма дешевше дискових, але це спірне твердження.

Однак у барабанів є кілька незаперечних переваг:

  • Хороший захист від бруду. Так як гальмівні колодки, пружини, гідравлічні циліндри і розпірні планки приховані в барабані, бруд, сніг, лід фактично ніяк не впливають на працездатність механізму. Через це барабанні гальма вважаються більш придатними для важких умов експлуатації.
  • Значний ресурс. У гальмівних колодок велика робоча поверхня, велика і товщина робочої частини барабана.
  • Просте поєднання з механізмом стоянкового гальма.

Недоліки барабанних гальм:

  • Значна вага.
  • Погане охолодження. Як наслідок — можливість перегріву при великих навантаженнях.
  • Погана самоочищення. Якщо всередину барабана потрапить волога і утворюється лід, гальмівний механізм не дасть машині рушити з місця. При попаданні піщинок з’явиться сторонній звук.
  • Складність контролю ступеня зносу. Щоб оцінити ресурс колодок, барабан доведеться зняти.
  • Нерівномірний знос колодок. Передня, як правило, зношується швидше. З-за неправильного регулювання або заїдання механізму швидше може приходити в непридатність і якась частина колодки.

Дискове гальмо.

Дискові гальма на легкових автомобілях з’явилися, коли стали помітно рости потужності їх моторів і швидкості. Першим європейським автомобілем з дисковими гальмами на обох осях став спортивний Jaguar C-Type 1953 року. У США першопрохідцем був Studebaker Avanti 1962 року. З тих пір диски і витісняють барабани (але ніяк не витіснять).

Переваги дискових гальм

  • Легкість і компактність.
  • Рівномірне прилягання колодок до дисків і, як наслідок, велика ефективність.
  • Відмінна охлаждаемость.
  • Здатність до самоочищення.
  • Простота діагностики, обслуговування і заміни.
  • Можливість точного регулювання.
  • Можливість застосування многопоршневых супортів, використання перфорації, різноманітних грязе-і газовідвідних канавок, насічок.

Недоліки дискових гальм

  • Схильність до всіляких забруднень, корозії.
  • Можливість деформації, розтріскування при попаданні холодної води на розпечену робочу поверхню.
  • Значне виділення тепла при роботі.
  • Складність поєднання зі стоянковим гальмом. Вирішується застосуванням електричного включення/вимикання стоянкового гальма, наприклад.
  • Схильність до примерзання колодок до дисків на задній осі при використанні стоянкового гальма. І це ще одна з причин того, що на багатьох легкових машинах стояли (і стоять досі) барабанні гальма на задній осі при дискових на передній.

Логічне питання: може, поєднати в одній конструкції гідності і дискових і барабанних гальм, позбувшись заодно від їх недоліків?

Звичайно, інженери намагалися це зробити. Дискові гальма, поміщені в барабани, пропонувала в якості опціонального обладнання компанія Chrysler в 1949-1954 роках. Audi ставила гібридні гальмівні механізми на серійні моделі V8 і 200 в кінці 1980-х — початку 1990-х. За характерний зовнішній вигляд ці гальма отримали прізвисько UFO (НЛО), і їх відверто ненавидять фанати марки за складність і занадто високу вартість. Фактично спроби створення гальмівних гібридів провалилися, так як всі відомі конструкції швидше об’єднували недоліки того чи іншого типу гальмівних систем, ніж гідності.

Якщо розібратися, при повсякденній експлуатації і звичайних, «цивільних» режимах їзди барабанні гальма практично не поступаються дисковим, і поєднання барабанних гальм на задній осі з дисковими гальмами на передній є оптимальним для сімейного автомобіля.

Дискові гальма краще підходять потужним і швидким автомобілям-через більшу ефективність при максимальних навантаженнях. І звичайно, дискові гальма ще й виглядають красиво в порівнянні з непоказними барабанами. Саме це і є основною причиною численних прохань поставити їх на модну Аркану, а зовсім не експлуатаційні характеристики: такі ж гальма, які стоять на Дастерах і Каптюрах, всіх влаштовують.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *