Круїз контроль – що це таке і як це працює?

0

Без круїз-контролю поїздки на тривалі відстані стали б нудними і сприяли втоми водія. Розповімо: що таке круїз-контроль, як ним користуватися і чим відрізняється пасивний від адаптивного.

Круїз контроль – як користуватися?

Круїз контроль – це пристрій, що підтримує постійну швидкість автомобіля, автоматично додаючи газ при зниженні швидкості руху і зменшуючи при її збільшенні, наприклад, на спусках, без участі водія. Найчастіше, він використовується під час руху по трасам. У міських умовах, де швидкість руху авто непостійна, він не потрібен. З метою безпеки круїз контроль відключається, як тільки натискаєте на педаль гальма, і він неактивний на швидкості менше 40 км / год.

Система круїз контролю складається з 5 кнопок, розташованих на кермі: On (ввімкнути), Off (вимкнути), Set \ Accel (встановити / збільшити), Resume (відновити), Coast (знизити). Плюс педаль гальма, яка відключає круїз-контроль.

 З кнопками включити / вимкнути більш-менш зрозуміло. При натисканні кнопки Set / Accel круїз контроль зафіксує швидкість, з якою ви йдете на даний момент. Якщо повторно натиснути цю кнопку, то швидкість збільшиться на 2 км / год. Якщо ви гальмували, то для відновлення втраченої швидкості потрібно натиснути кнопку Resume. Якщо тримати кнопку Coast, то швидкість буде знижуватися.

Що таке адаптивний круїз контроль?

Існує новий круїз контроль адаптивного типу, який стежить за швидкістю руху попереду автомобіля, що йде і коригує вашу швидкість. Він також підтримує безпечну дистанцію між двома машинами. Дана можливість з’явиться завдяки установці радара і цифрового процесора. Такий тип називають активним. Традиційний круїз-контроль вважається пасивним і він не регулює швидкість в автоматичному режимі, це робити Ви повинні самостійно.

Розберемо приклад роботи активного круїз контролю на автомобілях Mercedes. Він працює, коли прилаштувалися за що йде попереду машиною, і за допомогою відеокамери наводиться на номерний знак автомобіля-лідера. Тоді ваш автомобіль буде стежити за лідером як прив’язаний, якщо той не стане міняти смугу руху, а дорога не гірський серпантин з крутими поворотами.

Якщо їхав попереду уповільнює хід, то система посилає сигнал на зниження швидкості. Коли дорога попереду порожня, система дає сигнал на відновлення швидкості. Якщо у Вас пасивний круїз, то ви самі повинні сповільнитися і потім також самостійно відновити швидкість руху до заданої.

Активний круїз-контроль працює на швидкостях від 30 до 200 км / ч. І головна умова його використання – не можна ні в якому разі знімати руки з керма, інакше він відключиться. Зустрічаються також варіанти активного круїз-контролю, коли автомобіль стежити за дорожньою розміткою та рухається в межах смуги, а не шукає іншу машину. По суті, адаптивний круїз-контроль – це система автоматичного руху без водія, але яка ще вимагає участь в процесі водія.

Система активного круїз контролю покликана допомагати уникати зіткнення з попереду йде транспортом. Якщо система не встигає знизити швидкість і є ймовірність зіткнення, то вона подає водієві сигнал натиснути на гальма або піти в сторону від зіткнення. У просунутих системах, вона здатна самостійно загальмувати без участі водія.

Що робить круїз контроль?

Круїз-контроль (англ. cruise control) – це технологія автомобілів, яка дозволяє водієві утримувати постійну швидкість без необхідності тримати ногу на педалі газу. Під час роботи круїз-контроль установлює задану швидкість, яку автомобіль буде утримувати самостійно, користуючись даними з датчиків швидкості і педалі газу.

Круїз-контроль може бути особливо корисним на довгих поїздках по шосе, де не потрібно змінювати швидкість часто, а також для запобігання перевищенню дозволеної швидкості на ділянках дороги з радарним контролем. Проте водій має бути уважним і готовим до втручання в керування автомобілем в будь-який момент, особливо на ділянках зі змінною дорожньою обстановкою або погіршеними погодними умовами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *