Обзори

Круті технології американських машин 50-х років обігнали час

В середині минулого століття Американське автомобілебудування зазнало справжнім бум. Воно й не дивно: сильно пошарпана Другої світової Європа і Японія не мали особливого ресурсу, і моду задавали саме Сполучені Штати. А так як в середньому класі справи йшли в гору, то було прийнято нарощувати виробництво автомобілів преміального класу, які до всього іншого ще й мали деякі раніше не чувані особливості. Про них ми сьогодні і будемо вести бесіду.

Електричний привід сидінь і багажника

Cadillac Eldorado Brougham 1957 року випуску

Так-так, ви не помилилися. Мало того, що подібна функція вже була присутня в преміальних американських автомобілях, але до того ж в окремих випадках володіла пам’яттю. Як же приклад можна привести Cadillac Eldorado Brougham. Варто відзначити, що навіть зараз не всі автомобілі володіють таким багатим функціоналом.

Електрична кватирка-вітровичок

Lincoln Continental 1956 р.

Продовжуючи тему електроприводу скажемо, що хоч кватирки для провітрювання салону були у великій кількості автомобілів, то можливість електронного управління була лише в одиницях. Яскравим прикладом служив Lincoln Continental-машина, прекрасна в усіх відношеннях.

А ось на цьому ми, мабуть, закінчимо тему і перейдемо до інших цікавих речей

Складний дах

Що ж стосується жорсткого даху, то першим її володарем виявився Ford Fairlane 500 Skyliner. Тут і додати особливо нічого, уявляєте яке здивування викликала робота подібного механізму в далекому 1956 році?

Ford Fairlane 500 Skyliner

Зараз трохи поговоримо про фари. Тут у мене 2 цікаві ” фішки»

Фари, що перемикаються автоматично

Oldsmobile Super 88

Важко повірити, але така корисна функція була вперше використана в Oldsmobile 1952 року. Напевно багато хто і зараз про подібне не чули, а тоді опцію прийняли дуже тепло. Зауважу, що працювала вона вкрай стабільно і особливих нарікань не викликала. Датчик світла спрацьовував справно навіть в дощову погоду і перемикав з дальнього світла фар на ближній дуже оперативно.

Фара-шукач

Функція може не особливо потрібна і не завжди корисна, але факт того, що управляти нею можна було з салону – робило Edsel Ranger непогану рекламу, адже до цього подібного не було реалізовано ніде.

Edsel Ranger

Далі переходимо до конструктивних особливостей

Кришка бензобака

Cadillac Coupe DeVille

Цей елемент автомобіля досі є головним болем всіх дизайнерів, адже гармонійно вписати його в дизайн автомобіля практично неможливо. Але мало хто знає, як американські інженери ще на початку 50-х років блискуче вирішили це завдання: горловина бака ховалася за висувною задньою фарою. Не вірите? Погляньте на Cadillac Coupe DeVille.

Засувні двері

Kaiser Darrin

Порушення технології відкривання / закривання дверей-найсуворіше табу для сучасних автовиробників. Інакше як можна пояснювати те, що левова частка концернів досі не береться щось міняти в дверях. А ось в Kaiser Darrin була реалізована воістину фантастична технологія. 2 бічних двері буквально заїжджали всередину переднього крила. Виглядало це дуже ефектно, проте надійність залишала бажати кращого: найчастіше при різкому гальмуванні на великій швидкості двері могли мимовільно відкритися (якщо так можна сказати).

Гідно згадки в загальних рисах
Одним з улюблених занять американських автоконцернів тих часів було впровадження максимальної кількості вузлів регулювання. Регулювалося практично все від положення керма, до підголівників та іншого. Ну а щоб здивувати вас остаточно, то скажу, що вже в 50-роках в преміальні американські автомобілі були встановлені телефони, і були навіть спроби встановити телевізор, але реалізувати це вдалося дещо пізніше.

360Auto

Recent Posts

640-сильний Range Rover Sport від Manhart готовий зіпсувати вам день

Всього буде побудовано 10 екземплярів SV 650 Компанія Manhart Performance звернула свою увагу на новий…

5 місяців ago

Як розшифрувати позначення моделі BMW

Імена важливі в автомобільному світі. Одні бренди називають моделі пізнавано та яскраво, інші зашифровують у…

5 місяців ago

Загорівся чек двигуна на Пежо (206, 207, 307, 308, 407, 408,): причини, як скинути09/10 2023 4265

Сигнал Peugeot Check Engine загоряється для того, щоб повідомити, що в двигуні або системі випуску…

8 місяців ago

Загорівся чек двигуна на Ніссан Ноут (Nissan Note): як скинути, що робити

Індикатор Check engine на приладовій панелі часто з'являється несподівано. Зазвичай неможливо відразу визначити причину його…

8 місяців ago

Горить або моргає чек двигуна на Кіа Сід (Kia Ceed): як скинути, троїть двигун

Індикатор Check Engine загоряється, коли комп'ютер автомобіля виявляє несправність. Це може бути як незначна, так…

8 місяців ago

Загорівся чек двигуна на Кіа Спортейдж 1, 2, 3 або 4: причини несправності

Електронний блок управління оцінює проблеми, контролюючи датчики і інтерпретуючи отримані від них дані, і розділяє…

8 місяців ago