Опис і розшифровка кодів помилок Volvo

0

Однією з особливостей конструкції автомобілів Вольво є функція обмеження параметрів роботи вузлів, активується при виникають якісь проблеми в електроніці машини. Автомобіль при цьому зберігає рухливість, але не в повному обсязі. Зрозуміти причину такої поведінки допоможуть коди помилок Вольво, частина яких водій може дізнатися і розшифрувати самостійно.

Зміст
1 Діагностика
1.1 На машинах випуску 1985-1995 років
1.2 На машинах випуску після 1996 року
1.3 На машинах випуску після 2000 року
2 Розшифровка кодів
2.1 Датчики
2.2 Двигун
2.3 Інші помилки
3 Як стерти?

Діагностика
Для читання помилок, що зберігаються в блоках управління машин Вольво, застосовується кілька методик:

Самодіагностика на комбінації приладів. При такому способі виконується певний алгоритм дій на кнопках панелі, в результаті якого на екрані приборки з’являються коди несправностей.
Діагностика за допомогою сканера і комп’ютера. В даному випадку необхідний спеціальний адаптер, який підключається до гнізда в машині і до комп’ютера або іншого пристрою. За допомогою програми, яку необхідно завантажити з інтернету, коди помилок зчитуються і розшифровуються.
Спосіб, поширений на машинах 90-х років – за допомогою роз’єму самотестування. Спеціальний роз’єм розташовується в моторному відсіку автомобілів в районі лівого крила (машини випуску з 1985 по 1995 рік). І є коробку, в якій встановлений світлодіод, кнопка запуску тестування, кабель вибору режиму тестування і кілька роз’ємів для підключення цього кабелю. На Вольво 960, 850 і 940 роз’єм розміщений поруч з корпусом повітряного фільтра. Зверху він закривається пластиковим кожухом. Для виконання самодіагностики необхідно вставити кабель в гніздо і по числу спалахів світлодіода визначити помилки.

Роз’єм для діагностики

На машинах випуску 1985-1995 років
Код останнього способу діагностики має тризначний формат, при цьому кожна цифра передається відповідним числом частих спалахів (1 – одна, 3 – три і т. Д.). Між собою групи розділяються паузою в три секунди. У блоці є дві секції, що дозволяють отримувати коди несправностей різних вузлів, в кожній з яких знаходиться по шість роз’ємів.

Типовий вид раннього варіанту роз’єму Вольво

Призначення роз’ємів наступне.

Для виконання діагностики необхідно виконати стандартну тестову перевірку:

  1. Вставити кабель в гніздо 2 секції А.
  2. 2. Включити запалювання і короткочасно натиснути кнопку запуску тесту.
  3. При відсутності помилки світлодіод відіб’є код 111 (три короткі спалахи з інтервалом по 3 секунди). При наявності помилки вона буде повідомлена іншими комбінаціями спалахів.
  4. Натиснути кнопку тесту.
  5. Проводити тестування необхідно до початку повторення списку помилок. Отримані коди потрібно розшифровувати.

На машинах випуску після 1996 року

Після 1996 року в усіх машинах Вольво впровадили стандартний діагностичний роз’єм OBD-II з 16-ю пинами. Цей роз’єм завжди розташовується в салоні біля консолі центрального тунелю або на панелі приладів (на вантажних машинах). На машинах моделей C70, V70 або S70 випуску до 1999 року він встановлений всередині підлокітника і закритий знімною пластиковою кришкою. На Вольво 850 роз’єм розміщений перед важелем перемикання швидкостей, а на 960 – збоку від важеля ручного гальма.

Діагностика таких машин може проводитися за аналогічною схемою, описаною вище, але з використанням окремого діода, який підключають до контакту 16 (позитивний висновок) і 4. Схема пристрою наведена в картинках нижче.

На машинах випуску після 2000 року


На більш сучасних машинах починаючи з початку 2000-х років з’явилася можливість читання помилок з блоку управління двигуном на приладовій панелі.

Самостійна діагностика кодів помилок двигуна при загорянні лампи Check Engine на Volvo XC90 S60 і S80 дизель або бензин проводиться за наступною методикою:

  1. Сісти за кермо автомобіля, вставити ключ в замок запалювання і включити двигун (положення 2).
  2. Кнопку «Read», розташовану на торцевій частині лівого пелюстки подрулевого перемикача.
  3. На машині 2005 року слід два рази натиснути на клавішу включення заднього протитуманного ліхтаря. На деяких машинах, наприклад, ХС90 D5 випуску 2007 року необхідно виконати трикратне натискання, це пов’язано з типом блоку управління електрикою.
  4. Після другого або третього натискання на екрані комбінації приладів з’явиться напис «DTCS in Vehicle».
  5. Почерговим натисканням кнопки «Read» відбувається перемикання модулів.

При проведенні діагностики та зчитування помилок потрібно враховувати, що на сучасних автомобілях Вольво можуть бути різні блоки управління:

  • ВСМ – система управління гальмами, включаючи системи АБС і ЄСП;
  • SAS – відстеження кутів повороту рульового колеса;
  • SRS – управління пасивною безпекою (подушки і ремені);
  • ECM – управління параметрами роботи двигуна;
  • AUM – аудіосистема;
  • CEM – центральний блок управління електронікою;
  • DIM – комбінація приладів;
  • DDM – електроніка в водійських дверей;
  • CCM – система мікроклімату;
  • PDM – електроніка в передніх правих дверей;
  • PSM – управління передніми сидіннями і системами в них;
  • REM – електронні компоненти задньої частини машини;
  • SWM – рульове керування;
  • UEM – додаткові пристрої (сигналізація, люк, автозатемненням дзеркал і т. Д.);
  • TCM – управління коробкою передач;
  • DEM – підключення повного приводу (блок муфти Халдекс).

При наявності помилок в будь-якому з модулів, наприклад, ВСМ на екрані з’явиться напис типу «ВСМ DTC SET». При відсутності помилки текст буде виглядати у вигляді «ВСМ Ready». Якщо необхідний більш глибокий аналіз блоку, на комбінації з’явиться напис «ВСМ Checking».


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *