Порівняльний тест Volkswagen Taos, KIA Seltos – “штовханина в провулку”

0
У стані SUV між B - і С-сегментами є затишне містечко, де довго і успішно ховався від конкурентів, наприклад, Nissan Qashqai. Однак тепер йому там затісно-з'явилися серйозні суперники

Рубатися в самому модному і швидко розвивається класі-компактних кросоверів-нині хочуть всі. Тут маститі преміум-бренди і» китайці”, інша модельна лінійка яких складається, вважай, лише з одних цих самих невеликих SUV. А куди подітися? Сьогодні це не тільки модно, але і вигідно: сегмент зростає, поглинаючи і перемелюючи інші ринкові ніші.

Відносно недавно, злегка підростаючи вже заслужених сусідів, тут з’явилися два амбітних новачка-Kia Seltos, а трохи пізніше і Volkswagen Taos. “Междуклассие”, в якому вони окопалися, для ясності будемо вважати оновленим форматом SUV. Розмір, скажімо, B+, зате опцій і амбіцій інший раз – як у бізнес-седанів в далеко не базовій комплектації.

У нас на тесті зійшлися повнопривідний 150-сильний Volkswagen Taos 2021 модельного року в комплектації JOY (передтопова) з допобладнанням (під капотом бензиновий 1.4 TSI, звично спарений з 7-ступінчастим роботом DSG). В іншому кутку рингу 177-сильний Kia Seltos, також в передтопової версії Premium c чотирма провідними колесами, бензиновим турбомотором 1.6 T-GDI і 7-ступінчастим преселективним роботом.
Свій хлопець

Сходження Seltos довелося на важкий час розгулу пандемії. “Що це у вас там в шоурумі синеньке червоніє за Kia Sportage? Гарненький, візьмемо!» Бадьорі риси, різкі грані. Зухвало, але органічно. Цікаві вертикальні протитуманки і світлодіодна оптика спереду. Ззаду-задиристі, нехай і помилкові, дифузор і Парний вихлоп. По колу машини улюблений корейцями декор-на цей раз пластик, стилізований під авіаційний метал, можливо, більш стійка альтернатива хрому. По нижній кромці все прикрито нефарбованим антигравійним обвісом, хоча пороги заховати від бруду під дверима корейцям, на жаль, не вдалося.

Зате вдалося німцям. Taos трохи дбайливіше-він не дозволить забруднити штани об пороги. При цьому виглядає парадоксально. Не будучи очевидним піжоном зовні, він чомусь змушує обертатися на вулиці навіть не дуже на вигляд причетних до цього перехожих. У ньому є якась прихована Грація. Дизайн без виклику, в кращих “вагеновских” традиціях. Спереду частково нагадує Tiguan (так, мабуть, і цінник легше виправдати). Але дізнатися з “корми” – годі й думати: пересічний кросовер, один з безлічі подібних.

НІМЕЦЬКЕ ПИТАННЯ
Однією з переваг, що схилили нас на бік Seltos, виявилися гнізда USB популярного формату Type-а проти нав’язуваного німецьким концерном міні-формату USB Type-C. заряджати гаджети в Kia змогли всі члени сім’ї.
Тепленька пішла

Всередині Seltos спокійно як вдома. Посадка радує щільним “держаком” по всій спині, а електрорегулювання крісла роблять адаптивність під будь-якого водія вичерпною. Логіка кнопок, незважаючи на їх неабияку кількість, проста і зрозуміла. Корейці давно привчили нас до хорошого-до технологічного затишку. Мабуть, Kia в плані ергономіки в даному випадку чи не більше Volkswagen, ніж сам Volkswagen. Скажете, автор збожеволів? Поки, сподіваюся, ні. Просто в більш традиційному салоні Seltos я відчував себе трохи впевненіше і вільніше, ніж в технологічній і візуально холодної кабіні Taos.

Сідаючи в Volkswagen, не можна не згадати про багату спадщину могутнього бренду. Його крісло не менш дружелюбне за формою і регулюванням, хоча трикомпонентна оббивка не виглядає настільки ж привітно і тепло, як» псевдокожа ” сидінь Kia. При цьому в Taos відчутно краще виражена бічна підтримка, чиї щільні валики щільніше обіймають спину. За поняттями класичної, камерної ергономіки в салоні “німця” повний порядок (було б дивно, якби інакше). Кнопок відчутно менше, управління багатьма функціями віддано на відкуп тачскріну. Але ж ми нині цього якраз і не любимо, примхливі стали, аналогове минуле нам подавай! Перетинає всю передню панель масивний блок жорсткого пластика в колір кузова і 10-дюймове “вікно” мультимедійної системи VW Play з цілодобово працюючим магазином додатків VW Play Apps для багатьох будуть виглядати як пластикова мильниця в дизайнерській ванній, де до того ж відключили гарячу воду. Та ще медіасистема тестового автомобіля раз у раз клянчить мережу. Ну не роздавати ж Wi-Fi, справді, зі смартфона…

І все ж, будь це персональний тест Volkswagen Taos, без чудових епітетів тут було б не обійтися. Посадка на другому ряду несподівано комфортна, багато місця як на сидіннях, так і в багажнику за ними. Тут Kia поступився. Taos-відмінно скроєний автомобіль, кожен міліметр якого ідеально продуманий. У спинці дивана другого ряду є лючок для довгомірів (Kia його позбавлений). Ще один плюс-електропривод п’ятої двері. Чомусь до межі преміальний Seltos позбавлений і цього.

Автомобілі близькі за ціною, але розрізняються за оснащенням. Якщо активний круїз-контроль зі свитою попереджувальних, підморгуючих і підрулюючих систем безпеки, а також корисні зв’язки зі смартфоном – це загальне місце, то серед козирів Kia кидаються в очі преміальна акустика Bose і бездротова зарядка. Тут є незалежна від сервісів «Яндекса» власна «навігація», проекційний дисплей на склі з яскравим букетом виведеної на нього інформації і навіть вентиляція передніх сидінь.

Taos у версії JOY такими принадами похвалитися не може. У його активі інші переваги. Наприклад, Омивач Камери заднього виду або двозонний клімат контроль. Відмінно себе показали і Адаптивні світлодіодні фари проекційного типу з поворотним підсвічуванням і автокорректором. А багато хто буде сповнений гордості за своє авто завдяки конфігурується в трьох різних режимах 10-дюймової цифрової приладової панелі, альтернативою якої у Seltos залишаються дві аналогові шкали з порівняно невеликим монітором посередині, куди виводиться інформація з бортового комп’ютера.
ДИВАННИЙ НАСТРІЙ
Цікава деталь-у Kia Seltos кнопка VIEW включає камеру заднього виду, тоді як в Volkswagen Taos кнопка з повністю аналогічною назвою відповідає за вибір однієї з трьох тем цифрової приладової панелі.
Зимові забави

Перевага Kia в 27 додаткових «конячках» (звичайно ж, негативно позначаються на сумі щорічного транспортного податку) на дорозі виливається в суцільний позитив. Seltos демонструє повне взаєморозуміння турбомотора і трансмісії. Силові “шерочка з машерочкой «забезпечують» смачну”, а місцями вибухову динаміку, оцінити яку вдалося і на зледенілій трасі. Легкий старт, впевнений розгін і вихід на повну потужність, коли під капотом добре чути цікавий баритон турбомотора. І все це-навіть не підключаючи режим Sport. Мабуть, паспортні секунди розгону Seltos на сухому асфальті легко підтвердить.

Taos, залишаючись відчутно менш потужним спочатку, але будучи теж легким на підйом, при різкому старті трохи «провалився». Бути може, взимку так печеться про безпеку не відключається повністю? “Спортивний” режим не виручив, і нам лише залишалося списати його “задумливість «на адаптивні здібності DSG, яка раніше пристосувалася, скажімо, до» овочевих” звичок попереднього водія. Втім, в абсолютних паспортних цифрах Volkswagen відстає від Kia всього на півсекунди.

Хоча перевершує в плані шумоізоляції: «німець ” дисципліновано і вельми ефективно маскує несподівано гучну і жорстку реакцію підвіски на дорожній шлюб. Незважаючи на менші, 17 е, колеса Volkswagen здався трохи жорсткішим не тільки на асфальті, але і на засніженій грунтовці. Чекали від нього манер поблагороднее, хоча збільшення швидкості швидко нівелює негатив від подолання вибоїн і вибоїн. Аксіома “більше швидкість-менше ям” тут безумовно працює.
Словом, чисто зимовий характер Kia Seltos нам сподобався більше. Тут знайшовся не тільки помічник при спуску, але і блокування муфти, що відповідає за розподіл крутного моменту по осях. Натиснувши Lock, отримуєш відмінно повзає по заметах кросовер, що не змінює траєкторії руху і динаміки, навіть коли під снігом показується лід. А впевнена парковка в заваленому снігом дворі і зовсім вище всяких похвал. Цілих два позашляхових режиму Volkswagen такого задоволення не доставили. Taos не в’язне в снігу, але і показової розправи з заметами не демонструє.

На трасі Seltos, як здалося, трохи бережливо ставиться до вестибулярному апарату і п’ятим точкам сідоків (дивно, враховуючи вже 18-е колеса «корейця»), хоча акустичний комфорт явно не на його користь. “Німець” же напевно відіграється влітку, коли себе покаже його більш відточена керованість і з’явиться можливість оцінити чіткість рульового управління і відсутність «в’язкості» в зворотному зв’язку.

У підсумку перед нами два дуже гідних претендента. Яскрава зовнішність, безліч модифікацій у кожного, відмінне оснащення. Вибирай – не хочу. І все-таки принади і оснащення Kia в цій конфігурації нам здалися привабливішими. На трасі Seltos ледь поступається Taos в керованості, зате помітно комфортніше на нерівностях. Так, салон Volkswagen трохи більше, особливо ззаду, організований і продуманий місцями трохи краще, але теплу і домашню атмосферу, на наш погляд, вдаліше створили саме в Kia. До того ж бензин: 92 й, знаєте, нині купувати не так боляче…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *