Трансмісія

Що таке BMW xDrive і чому його так люблять?

Сучасні автомобілі марки БМВ не обходяться без системи xDrive. Вона постійно виділяється в перевагах, рекламується, прикручується додатковою опцією комфорту. Але що це взагалі за звір такий? Чим він такий корисний? Сьогодні я проллю світло на цю загадку невеликим лікнепом і розповім, що ж таке xDrive.

BMW xDrive – як це працює

Ікс Драйвом називають не що інше, як фірмову технологію повного приводу у машин BMW. Тобто систему, безперервно і однорідно передає крутний момент на всі чотири колеса. Вперше подібний механізм германці застосували ще в 1985 році. Втім, тоді звучної назви xDrive не існувало – так його охрестили лише через вісімнадцять років. Але про історію я розповім трохи пізніше. Поки що зосередимося на принципі дії і особливості повного приводу від БМВ.

Вся магія спирається на фрикційну муфту, вона ж фрикціон. Вона зчіплює між собою вали автомобіля, передаючи крутний момент між ними. Спочатку велика частина транспорту від BMW задньопривідна. Але завдяки цій муфті рух передається від задніх коліс до передніх. Крім того, система xDrive пов’язана з електронним контролем стійкості, він же DSC. А також з контролером тяги DTC і допомогою при спуску HDC.

Функціонування повного приводу БМВ можна розділити на п’ять основних режимів. При старті руху розподіл крутного моменту співвідноситься так: 40% спереду і 60% ззаду. Тобто 40:60. Це допомагає досягати максимальної тяги для розгону. Коли авто заносить на повороті задом, велика частина сили направляється на передні колеса. При необхідності спрацьовує DSC. А коли заносить передом – 100% потужності йде на задню вісь. При ковзанні муфта блокується, а при паркуванні повністю розмикається.

Історичний екскурс BMW xDrive

Однак xDrive не завжди був таким. На сьогоднішній момент задіюється вже четверте його покоління. Перше створили в 1985 році і розподіляло воно обороти в співвідношенні 37:63. Тобто 37% на передню вісь і 63% на задню. Тоді використовувалася не фрикційна, а вязкостная муфта. Вона передавала крутний момент не механічним тертям, а за допомогою дилатантной рідини. Такого речовини, яке стає більш в’язким при швидкому перемішуванні.

Друге покоління прийшло в 1991 році. При спокійному русі сила розподілялася співвідношенням 36:64. На цей раз використовувалася багатодискова муфта з електрогідравлічним керуванням. Це дозволяло перерозподіляти обертання в будь-якому діапазоні. Тільки через вісім років покоління знову змінилося. Третя ітерація забезпечувала співвідношення 38: 62, взаємодіяла з DSC, мала міжосьові і міжколісні диференціали вільного типу.

Сучасний повний привід, який і отримав назву xDrive, ввели в 2003 році. Це четверте покоління фірмової технології від БМВ. Крутний момент стандартно розподіляється в співвідношенні 40:60. Фрикційною муфтою управляє розумна електроніка, інтегровано безліч систем допомоги водієві. В останніх спортивних новинках можна навіть змінювати поведінку машини власноруч, прямо на ходу. Тобто Ікс Драйв робить авто більш зручним, полегшує управління, рятує від аварійних ситуацій. Саме тому його так вихваляють.

360Auto

Recent Posts

640-сильний Range Rover Sport від Manhart готовий зіпсувати вам день

Всього буде побудовано 10 екземплярів SV 650 Компанія Manhart Performance звернула свою увагу на новий…

3 місяці ago

Як розшифрувати позначення моделі BMW

Імена важливі в автомобільному світі. Одні бренди називають моделі пізнавано та яскраво, інші зашифровують у…

3 місяці ago

Загорівся чек двигуна на Пежо (206, 207, 307, 308, 407, 408,): причини, як скинути09/10 2023 4265

Сигнал Peugeot Check Engine загоряється для того, щоб повідомити, що в двигуні або системі випуску…

6 місяців ago

Загорівся чек двигуна на Ніссан Ноут (Nissan Note): як скинути, що робити

Індикатор Check engine на приладовій панелі часто з'являється несподівано. Зазвичай неможливо відразу визначити причину його…

6 місяців ago

Горить або моргає чек двигуна на Кіа Сід (Kia Ceed): як скинути, троїть двигун

Індикатор Check Engine загоряється, коли комп'ютер автомобіля виявляє несправність. Це може бути як незначна, так…

6 місяців ago

Загорівся чек двигуна на Кіа Спортейдж 1, 2, 3 або 4: причини несправності

Електронний блок управління оцінює проблеми, контролюючи датчики і інтерпретуючи отримані від них дані, і розділяє…

6 місяців ago