Як вибрати акустика в машину?

0

Розповімо, як правильно вибрати акустику в автомобіль – які існують типи динаміків і якими володіють перевагами і недоліками.

Найпростіша акустика розрахована на звуковий «фон» в автомобілі. Якщо слухаєте новини по радіо, навіщо зайві витрати? Досить штатних динаміків. Їх діапазон відтворення частот трохи подарує глибокого баса і високих частот, але і відрази не викличе.

Коаксіальна акустика

Найдоступніша акустика – коаксіальна. У конструкції таких динаміків насправді … кілька! Діапазон відтворення розбивається на області – кожну «підпорядковують» свого власного динаміку. Як «роздільників» сигналу застосовують спеціальні фільтри (кросовери), а далі – кожному стовпчику своє. У серйозних моделей кросовер буває в окремому корпусі, а на моделях простіше обходяться конденсатором (найпростіший фільтр) на корпусі динаміка.

Перевага коаксіального динаміка – у більшому охопленні смуги відтворюваних частот. Основне розташування коаксіальної акустики – штатні місця автомобіля. Даний тип акустики підійде автолюбителям, хто не вимогливий до авто звуку і потрібна проста і недороге рішення.

Компонентна акустика

Наступна варіація – компонентна акустика, найпоширеніша серед небайдужих до звуку автолюбителів.

Діапазон відтворення – як і у «коаксиалом» – розбивається на кілька частин. Тут ті ж кросовери, але динаміки виконані не в єдиній конструкції, а окремо – компонентами, які не “заважають” один одному (високочастотники не стоять на шляху поширення хвиль Низькочастотник). У такого рішення є мінус: «коаксіал» грає «з однієї точки», а компонентна акустика – як її встановлять.

Звідси висновок: динаміки повинні знаходитися ближче один до одного і особливо це актуально для середньо- і високочастотников в трехполосной системі. Чималу роль у формуванні звукової сцени бере на себе високочастотний динамік. Завдяки невеликим розмірам його положення варіювати нескладно, і якщо воно вдало, буде здаватися, що вся акустика розташована вгорі.

Динаміки 6х9 або сабвуфер?

Щоб відтворювати низькі частоти, знадобляться динаміки з великою площею дифузора. Для відтворення баса установка вперед 16-сантиметрових динаміків краще, ніж «13 см». Правда, для звучання в області найнижчих частот їх недостатньо. Вихід: установка сабвуфера – він буде відмінно доповнювати область відтворення низів.

Альтернативою сабвуфера є динаміки розміром 6х9 дюймів, які непогано справляються з басом. Не треба вимагати від “овалів”, щоб вони грали одночасно голосно і низько, для це існує сабвуфер. «Овали» це універсальні динаміки, які грають весь музичний діапазон: від понад високих частот до найнижчих сабвуферних. І при їх виборі не варто гнатися за кількістю смуг – для нормального звуку підійдуть двох смугові або трьох смугові динаміки.

У чому принципова відмінність “овалів” і сабвуфера? Більшість динаміків 6х9 мають хорошу чутливість 89-92 Дб / Вт, а ось знайти сабвуфер з чутливістю понад 89 Дб проблематично. Це означає, що “овали” зможуть добре грати від вбудованого підсилювача магнітоли, а для сабвуфера знадобиться окремий зовнішній підсилювач потужності.

Якщо не хочете ускладнювати аудіо систему установкою підсилювача, то вибір на користь “млинців” 6х9. Щоб вони не “хрипіли” при звучанні – необхідно встановити дерев’яну полицю, куди їх жорстко закріпити. Якщо потрібен потужний бас – залишається встановити сабвуфер з підсилювачем, що зробить систему дорогою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *