Передньо-або повнопривідний преміальний SUV повнорозмірного класу, що є ще й найбільшим кросовером в модельній гамі японського преміального бренду.

Це трирядний кросовер з легковими звичками, просторим салоном і щедрим оснащенням, адресований, в першу чергу, заможним сімейним людям, які хочуть обзавестися безпечним і комфортабельним транспортом для повсякденних поїздок, для вилазок на пікніки і для тривалих вояжів.

Світовий дебют позашляховика TX відбувся 8 червня 2023 року в ході віртуальної презентації, причому розроблений він був спеціально для Північноамериканської публіки, з урахуванням місцевої «специфіки споживання».
Примітно, що саме цей автомобіль став «першим повнорозмірним SUV’ОМ з трирядним салоном» (раніше подібна конфігурація була тільки у рамних позашляховиків) в історії преміум-марки Lexus.
фото ТХ від Лексус

Зовні Lexus TX може похвалитися привабливим, сучасним і монументальним виглядом, але поряд з цим виглядає він якось занадто буденно, практично нічим не виділяючись на тлі безлічі інших кросоверів,-зарозуміла «фізіономія» з агресивним фарами, трапецієподібної гратами радіатора і скульптурним бампером, значний силует з довгим капотом, рельєфними боками і «квадратними» арками коліс, вагомий тил з витонченими ліхтарями, з’єднаними між собою функціональної перемичкою, і «фігурної» кришкою багажника.

Інтер’єр повнорозмірного преміум-SUV’А відрізняється красивим і солідним оформленням

виконаним відповідно до актуальних віянь моди, – важкий мульти-кермо з трьохспицевим ободом, «мальована» комбінація приладів з 12.3-дюймовим дисплеєм, лаконічна центральна консоль з 14-дюймовим «планшетом» інформаційно-розважальної системи і декількома фізичними клавішами і регуляторами.

Розмір і вага
Габаритна довжина Lexus TX налічує 5160 мм, його ширина укладається в 1990 мм, висота не перевищує 1780 мм.

Колісна база автомобіля займає 2950 мм, радіус розвороту 5.8 метрів, а його дорожній просвіт становить 203 мм.

Споряджена вага п’ятидверки варіюється від 1950 до 2100 кг в залежності від модифікації.

Місткість і ергономіка

За замовчуванням салон повнорозмірного кросовера володіє трехрядной компонуванням, причому на першому ряду в будь – якому випадку встановлюються ергономічні крісла з оптимальним боковим профілем, купою електрорегулювань, підігрівом і іншими «примочками», а на третьому-двомісна «гальорка», розрахована на розміщення дорослих пасажирів.

На другому ряду за замовчуванням розміщується повноцінний тримісний диван, але у вигляді опції його можуть замінити на два роздільних сидіння з індивідуальними настройками і підлокітниками.

сидіння другого ряду

Навіть при семимісній розкладці для багажу залишається чимало місця-569 літрів (за американською методикою SAE, тобто «до стелі»).

багажник в Лексусі ТХ

Зі складеним третім рядом Вантажні можливості “трюму” розростаються до 1625 літрів, а ще й з другим – до 2747 літрів, причому в такому випадку виходить абсолютно рівний майданчик.

Технічні характеристики Lexus TX

В основі TX лежить модульна платформа Toyota TNGA-K з поперечним компонуванням силового агрегату і несучим кузовом, скроєним з широким застосуванням сталі високоміцних сортів.
Флагманський преміум-кросовер Lexus комплектується незалежними підвісками з пасивними амортизаторами “по колу” (стійки МакФерсон спереду і багатоважільна система ззаду), рейковим рульовим механізмом з інтегрованим електричним підсилювачем управління, а також дисковими гальмами на передніх і задніх колесах (в першому випадку – Вентильованими).
Крім того,» топові ” виконання автомобіля також можуть похвалитися повнокерованим шасі з обертовими колесами задньої осі.

Для цієї машини заявлено три модифікації на вибір:

TX 350

За замовчуванням повнорозмірний SUV оснащується чотирициліндровим бензиновим двигуном робочим об’ємом 2.4 літра з алюмінієвими блоком і головкою циліндрів, турбонаддувом, комбінованим уприскуванням палива, фазовращателями на обох распредвалах і 16-клапанним ГРМ типу DOHC, що розвиває 279 кінських сил при 6000 об/хвилину і 430 Нм крутного моменту при 3600 об/хвилину.
Штатно мотор стикується з 8-ступінчастим гідромеханічним «автоматом» і провідними передніми колесами, але за доплату йому належить повнопривідна трансмісія з багатодисковою муфтою, завідуючої підключенням задніх коліс.

  • прискорення до 100 км / год ≈8 секунд
  • максимальна швидкість обмежена на позначці 180 км / год
  • витрата палива в середньому ≈10-11 літрів на 100 км шляху
  • Обсяг паливного бака ≈68 літрів

TX 500h

Початковий “гібрид” приводиться в рух силовою установкою, яка включає до свого складу:
бензинову 2.4-літрову «турбочетвірку» (279 к. с. і 430 Нм),
6-діапазонний гідромеханічний»автомат”,
120-сильний електродвигун (202 Нм),
невелику тягову батарею (без можливості підзарядки від розетки).
Крім того, такий кросовер має технологію повного приводу Direct 4WD з окремим 54-сильним електромотором на задній осі.

Сумарна віддача гібридної системи – 371 к.с. і 555 Нм пікової тяги.

  • прискорення до 100 км / год ≈6,2 секунди
  • максимальна швидкість обмежена на позначці 180 км / год
  • витрата палива в середньому ≈8-9 літрів на 100 км шляху
  • Обсяг паливного бака ≈65 літрів

TX 550h+

» Топовий ” варіант-підзаряджається plug-in «гібрид», який «озброюється»:
бензиновим “атмосферником” V6 робочим об’ємом 3.5 літра (263 к. с. і 335 Нм),
електромотор,
електромеханічним варіатором,
тягової літій-іонною батареєю.
Система повного приводу тут, також як і у» молодшого гібрида”, реалізована за допомогою Direct4 AWD з окремим 54-сильним електромотором на задній осі.

Сукупний потенціал силової установки – 412 к.с., причому на чистій електриці машина здатна подолати до 53 км шляху.

Оснащення і вартість

Продажі перших TX в США стартували восени 2023 року за ціною від ≈55 тисяч доларів за «2WD-базовий 350-й», гібридний варіант пропонується дилерами Lexus не дешевше ≈69 тисяч доларів, а вартість «топових F Sport» в районі ≈80 тисяч.

Для преміум-кросовера заявлений багатий набір опцій: десять подушок безпеки, легкосплавні колеса розмірністю 20-22 дюйма, трьохзонний клімат-контроль, повністю світлодіодна оптика, віртуальна комбінація приладів, проекційний дисплей, камери кругового огляду, медіацентр з 14-дюймовим екраном, панорамний дах, адаптивний круїз-контроль, аудіосистема Mark Levinson з 21-м динаміком, моніторинг сліпих зон і багато іншого.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *