Тонування лобового скла ГОСТ. Штраф за тонування 2021

0

Тонування автомобіля вважається одним з популярних видів тюнінгу, який надає не тільки гарний зовнішній вигляд, але і захищає машину від впливу прямих сонячних променів. На сьогоднішній день існує велика різноманітність захисних плівок, що відрізняються за ступенем затемнення, матеріалами і технології виготовлення. Кожен автомобіліст вибирає тонування стекол, виходячи з власних цілей: естетики, захищеності, безпеки та ін, однак важливо пам’ятати, що ПДР України диктують конкретні вимоги до затемненню скла в машині.

Чи є штраф за тонування в Україні і що нам говорить «закон про тонування»?

Згідно п. 31.4.7 Правил дорожнього руху України (далі – ПДР України) «забороняється експлуатація транспортних засобів згідно із законодавством за наявності таких технічних несправностей і невідповідності таким вимогам, зокрема: встановлені на скло додаткові предмети або нанесено покриття, які обмежують оглядовість з місця водія, і погіршують його прозорість, крім самоклеючої мітки радіочастотної ідентифікації про проходження обов’язкового технічного контролю транспортним засобом, яка розміщується в правій верхній частині вітрового скла (на внутрішній стороні) транспортного засобу, що підлягає обов’язковому технічному контролю.

Розберемося, яке Тонування дозволене в Україні, чи можна тонувати лобове скло, і який штраф передбачений у разі порушення правил обклеювання плівкою.

Допустима норма тонування в Україні відповідно до Держстандарту 5727-88:

Лобове скло – світлопропускання не менше 75%.

Дозволяється клеїти сонцезахисну плівку до 14 см;

Бічні стьокла – світлопропускаємість не нижче 70%;

Заднє скло – обмежувальні заходи не встановлені.

При цьому законодавством не дозволяється використання дзеркального Тонування (плівки, яка має відбивну дію і перекриває видимість із зовнішнього боку) на всіх видах авто скла. Недотримання правил передбачає адміністративну відповідальність. Водієві загрожує штраф 340 гривень при первинному залученні, і позбавлення водійського посвідчення на 3-6 місяців або адмін. арешт на 5-10 діб при повторному порушенні протягом року.

Правила виміру тонування

Перевірка ступеня світлопропускання Тонування скла автомобіля виконується за допомогою спеціального портативного пристрою-тауметра. Тауметр зображує відсотковий показник, що характеризує кількість світлового потоку, який вільно проходить через автомобільне скло. Прилад складається з джерела випромінювання і виносного фотоприймача. Щоб свідчення тауметра були достовірними, прилад повинен проходити щорічне метрологічне дослідження і мати сертифікат відповідності.

Зверніть увагу! Пристрій видає правильні показники тільки при експлуатації таких умов: температура повітря – +20±5 °С, атмосферний тиск – 80-106 кілопаскалей і вологість – 60±20%. Тобто в морозну і дощову погоду, а також якщо на вулиці сніг або туман, проводити виміри забороняється. Штраф, виписаний при перевірці Тонування в неприпустимих умовах, оскаржується водієм в судовому порядку.

Згідно ГОСТу прилад підключається до джерела живлення і має на увазі вимір ступеня затемнення скла в трьох точках, з яких в протокол заноситься найбільш високий показник. Процедура виконується на чистій поверхні, тому попередньо співробітник поліції зобов’язаний очистити скло від бруду і пилу.

Ступінь світлопропускання перевіряється при:

  • постановці транспортного засобу на облік;
  • проходженні обов’язкового ТО.

Накладення штрафу за тонування не може проводитися без замірів на тауметре. Співробітник поліції повинен визначити відсоток пропускання світла за допомогою пристрою і скласти відповідний акт перевірки, в іншому випадку штраф буде недійсним. Крім того, автовласник має повне право вимагати документи на прилад.

Щоб тонування лобового скла була виконана якісно і по ГОСТу, процедуру слід виконувати в спеціалізованому автосервісі. Наклеїти плівку на лобове скло самостійно неможливо, оскільки навіть утримати тонування по довжині одному не вийде. Майстри вирізують заготовку, ретельно очищають, знежирюють і висушують поверхню скла. Після чого матеріал клеїться і обрізається. На перший погляд операція здається нескладною, проте в процесі робіт існує безліч нюансів, незнання яких може привести до небажаного і недовговічного результату. Тому робити тонування лобового скла рекомендується тільки у професіоналів!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *