Огляд і підбір масла для АКПП

0

Трансмісія автомобіля – це агрегат, що становлять елементи якого потребують якісної мастилі протягом всього ресурсу експлуатації. Недолік масла в системі призведе до серйозних наслідків, аж до виходу з ладу коробки передач.

Трансмісія автомобіля – це агрегат, що становлять елементи якого потребують якісної мастилі протягом всього ресурсу експлуатації. Недолік масла в системі призведе до серйозних наслідків, аж до виходу з ладу коробки передач. З цієї статті ви зможете дізнатися, як здійснити підбір масла для АКПП свого авто і чи можна змішувати рідини з різними складами.

Зміст

1 Типи масла для АКПП
1.1 Клас A
1.2 Клас B
1.3 Клас F
2 Як визначити тип АКПП
3 Як підібрати краще масло в коробку автомат по марці автомобіля
4 Змішування масел АКПП різних типів при їх заміні
4.1 Наслідки змішування масел різних типів
4.2 Що робити, якщо змішав масла різних складів?
5 неоригінальні масло для АКПП вашого автомобіля
Відео «Наслідки несвоєчасної заміни мастила в коробці передач»

Типи масла для АКП

У сервісних книжках до машин виробники вказують типи моторних і трансмісійних рідин, призначених для використання в двигунах різних обсягів. Ця інформація дозволяє вибирати мастильний матеріал відповідно до моделі автомобіля. Але в сервісних мануалах ви не знайдете інформації щодо типів витратних речовин. У коробках автомат можуть використовуватися мастильні матеріали декількох типів – Дексрон, Меркон і МВ.

Крім цих класів, для автоматичних коробок передач можуть застосовуватися інші специфікації – МАН, Крайслер, Тойота і т. Д. Транспортні засоби, що реалізуються на території європейських країн, оснащуються коробками передач типу ZF. До таких агрегатів мастильні матеріали підбираються відповідно до класів Дженерал Моторз. В трансмісіях, якими обладнані коробки передач Ауді, Мерседес і БМВ, допускається використання тільки синтетичних витратних матеріалів.

Розглянемо кожен з основних типів масла окремо.

Масла Mobil для коробок-автомат

Клас A
Перший клас був прийнятий компанією Дженерал Моторз. Тип A мастильної рідини позначає різновид олії, призначеної для використання в АКПП легкових автомобілів. Витратних матеріалів, які пройшли дослідження і випробування в лабораторних умовах, присвоюються номери AQ. Вони призначалися за згодою з представництвом компанії Дженерал Моторз, а також дослідницькою лабораторією Amour Research. Сьогодні дана специфікація вже не актуальна.

Клас B
Клас Дексрон B вважається одним з найбільш поширених і актуальних. Цей стандарт присвоюється продуктам, призначеним до експлуатації в АКПП автомобілів виробництва Дженерал Моторз. Типи 2, 3 і 4 відносяться до категорії останніх витратних матеріалів для автоматичних трансмісій. До таких продуктів пред’являються більш серйозні вимоги. Масла цього класу повинні відповідати всім попереднім стандартам, а також вимогам екологічної безпеки.

Продукти класу Дексрон 2, Плюс Дексрон, як і Дексрон А, були створені для експлуатації в коробках передач, що функціонують в умовах підвищених термічних і механічних навантажень. Їх застосування допускається в трансмісійних агрегатах легкових транспортних засобів від будь-яких виробників. Використання масел допускається в системах ГУР і в системах зчеплення.

Клас F
У продажу можна зустріти продукти типу F. Такі масла випускаються компанією Форд і значно відрізняються за складом, а також параметрами тертя від масел Дексрон. Принципова відмінність полягає саме в терті. В маслах Форд параметр збільшується з пониженням швидкості прослизання, а в продуктах Дженерал Моторз це значення знижується при ковзанні. Відповідно до рекомендацій виробника, продукти типу F дозволено частково замінювати маслами Дексрон 2 при гострій потребі.

Як визначити тип АКПП

Найбільш точно визначити різновид коробки передач можна тільки по вин коду. Точна інформація щодо різновиду трансмісії по марці авто або по vin коду вказується і в сервісній книжці до автомобіля. Пропонуємо Вам ознайомитися з інформацією в мануалі. Якщо визначити тип коробки по вин коду не виходить, є ще один варіант.

На класичних коробках-автомат важіль перемикання передач можна використовувати для активації таких режимів:

Р – паркінг. При включенні цього положення відбувається блокування агрегату.
N – нейтральна швидкість. Призначена для включення, коли машина ставиться на тривалу стоянку або буксирується.
R – реверсивна передача, для включення заднього ходу.
L – перша передача.
S – друга швидкість.
Sport – спортивний режим. Призначений для здійснення обгону. При його активації агрегат працює на підвищених обертах.
Snow – режим для використання на засніженій дорозі. При його включенні автомобіль починає рух з другої швидкості, крутний момент при цьому буде більш високий. Активація цього положення дозволяє знизити ймовірність пробуксовки. Завдяки його включенню водієві буде простіше проходити через засніжені перешкоди.
Есо – економія палива. Залежно від виробника машини, цей режим може бути реалізований по-різному.
У роботизованих коробках перемикання передач ДСГ селектор може нагадувати класичну автоматичну трансмісію, але є деякі відмінності:

R – положення реверсивного руху.
N – нейтральна швидкість.
M – процес перемикання швидкостей виконується роботизованою коробкою передач послідовним чином. Водій тисне на газ, а коробка самостійно вибирає передачу, грунтуючись на моменті, що крутить двигуна.
+. Використовується для ручного перемикання швидкостей на більш високі.
-. Застосовується для ручного перемикання передач на нижчі.

У варіаторних трансмісіях селектор управління коробкою схожий з важелем звичайного гідравлічного автомата. Тільки в КПП CVT немає положення зниженій швидкості. Важіль таких коробок передач спеціально робиться виробником схожим на АКПП, оскільки власники машин зазвичай негативно ставляться до всіх нововведень. Тому визначити тип трансмісії по селектору або наявності різних режимів управління – не найточніший варіант.

Як підібрати краще масло в коробку автомат по марці автомобіля
Щоб здійснити вибір АТФ масла по каталогу в магазині, яке ви будете заливати в автомобілі Міцубісі 2009 і іншого року випуску, треба ознайомитися з сервісною книжкою до машини. У ній вказуються всі рекомендації по збірці мастильного речовини. Щоб дізнатися, яке масло треба лити в коробку передач, можна купити спеціальний альбом від виробників рідин. У ньому вказуються марки транспортних засобів та мастильні речовини, які можуть в них використовуватися. Також дізнатися, яке масло залити, можна по щупі для контролю рівня. У деяких машинах на вимірі вказуються дані щодо вибору мастильного матеріалу.

У будь-якому випадку купуючи мастило, треба враховувати рекомендації виробника машини. Інженери автомобільних концернів враховують всі характеристики і властивості витратних матеріалів, які вони демонструють в процесі використання трансмісії. У машинної хімії масло для коробок передач має складним складом, в який включені присадки для зниження тертя, інгібітори корозії, антиоксиданти та інші добавки. Вони використовуються для зниження рівня зносу, в’язкості і т. Д.

Основним критерієм при виборі продукту є в’язкість.

Витратні матеріали діляться на густі, масла середньої в’язкості, а також синтетичні і напівсинтетичні продукти. Не менш важливим критерієм при покупці вважається температурний діапазон використання. Перед покупкою масла треба визначити максимальну і мінімальну температуру навколишнього середовища в період використання мастила. У сильний мороз літній масло не зможе забезпечити хороші мастильні властивості.

В цілому в шестиступінчастих коробках передач зазвичай використовуються мастильні матеріали типу Дексрон, що випускаються Дженерал Моторз, а також Меркон від Форд. При відсутності таких масел в продажу допускається застосування інших продуктів, наприклад, Тотал або Мобіл. Головне, щоб вони володіли відповідними технічними властивостями, величиною навантаження, параметром в’язкості і т. Д. Одним з найпопулярніших продуктів для автоматичних трансмісій вважаються мастильні матеріали специфікації SP3, що випускаються концерном Міцубісі.

Такі продукти мають ряд особливостей:

  • ці масла сприяють запобіганню утворення корозії на внутрішніх стінках коробки передач, а також стійкі до окислювальних реакцій;
  • мають антипінні властивості, завдяки чому при їх експлуатації в коробці передач не з’являється піна;
  • стабільно функціонують при будь-яких температурах як низьких, так і високих;
  • мають протівозадірной стійкістю;
  • сумісні з більшістю елементів ущільнювачів;
  • характеризуються збільшеною несучу здатність до крутного моменту.

Змішування масел АКПП різних типів при їх заміні

Автовласникам, незалежно від моделі машини і типу автоматичної трансмісії, краще уникнути змішування різних масел. У складі мастильних матеріалів використовуються барвники, які дозволяють ідентифікувати виробника рідини. Додавання барвника ніяк не впливає на технічні властивості і характеристики продукту. Якщо ви не можете точно визначити, яка мастило залита в коробку передач, бажано повністю поміняти мастило в системі. У разі ремонту витрати на заміну тих чи інших конструктивних елементів трансмісійного агрегату будуть вище, ніж вартість заміни рідини.

Різні масла мають різні основи і присадки в своєму складі. При їх змішуванні в рідини почнеться хімічна реакція, яка призведе до погіршення експлуатаційних властивостей і утворення осаду. Відкладення заб’ють канали масляної системи, що призведе до проблем в роботі коробки передач. Єдиний варіант, коли допускається змішування мастильних матеріалів різних складів – якщо стався витік рідини. А до гаража або найближчого СТО ви можете не доїхати. При відсутності мастила в системі агрегат почне відчувати масляне «голодування», що призведе до його повного виходу з ладу.

Наслідки змішування масел різних типів

Що може статися, якщо ви змішайте витратні матеріали з різними складами і не промиєте після цього коробку передач:

Виникнуть складнощі при перемиканні режимів. У деяких випадках мастило втрачає свої властивості і селектор коробки не може переключитися в певне положення.

З’являться поштовхи, стусани і ривки при перемиканні швидкостей.
При роботі коробки передач ви почуєте шум, вібрації і скрегіт. Наявність цих ознак говорить про несправності в роботі КПП.
Коробка буде швидше прогріватися. Це обумовлено тим, що мастильний матеріал при змішуванні масел різних складів втрачає в’язкі характеристики. Рідини потрібно більше часу, щоб розійтися і нормально циркулювати по всіх каналах масляної системи.
В кінцевому рахунку може вийти з ладу коробка передач.

Що робити, якщо змішав масла різних складів?

Єдиним варіантом буде заміна мастильного речовини з повною промивкою трансмісії. Для виконання завдання потрібно свіже масло, а також спеціальне промивальне засіб. Процедура очищення може виглядати по-різному в залежності від конструктивних особливостей автомобіля. Розглянемо універсальний варіант.

Як замінити масло і промити коробку:

  1. Заведіть двигун і прогрійте його до робочої температури. Потрібно, щоб нагрілася трансмісійна рідина. Це дозволить стати їй менш в’язкою і повністю вийти з системи. Також рекомендуємо включити по черзі всі режими роботи трансмісії, зупинившись в кожному положенні на декілька секунд.
  2. Знайдіть під днищем авто пробку зливного отвору. Під неї підставте ємність, в яку буде зливатися відпрацьована мастило. Відкрутіть пробку гайковим ключем або руками, в залежності від її конструкції.
    Зачекайте, поки з системи зіллється все масло.
  3. Закрутіть пробку зливного отвору. Знайдіть кришку заливної горловини. У деяких автомобілях, в яких не передбачена заміна мастила в трансмісії, цієї кришки немає. Тоді заливати мастило доведеться через отвір для контролю рівня. Для затоки буде потрібно шприц з підключеним шлангом, кінець якого встановлюється в отвір.
  4. Навіть якщо виробник не передбачає заміну масла в КПП і заливає мастило на весь термін служби авто, це не означає, що її не треба міняти.
  5. Залийте промивальне масло в коробку передач. Обсяг води, що заливається рідини повинен відповідати кількості мастила, яка вийшла з трансмісії.
  6. Заведіть двигун і виконайте контрольну поїздку, включивши всі режими КПП. Перед цим рекомендуємо ознайомитися з інструкцією із застосування промивної оливи. У ній вказується, скільки повинен пропрацювати агрегат на цьому засобі.
  7. Злийте мастило з системи. Якщо в промивальному маслі залишилися відкладення і продукти зносу, то процедуру очищення слід повторити.
  8. Після того як з системи почне виходити чиста промивна рідина, в неї можна залити свіже масло. Якщо КПП обладнана фільтруючим пристроєм, його також треба поміняти. Простежте, щоб рівень мастила відповідав нормі. Після заміни спочатку коробка може працювати більш шумно, але незабаром це відбудеться.

Неоригінальні масло для АКПП вашого автомобіля

Деякі виробники транспортних засобів, наприклад, Міцубісі і Хонда, в сервісних книжках вказують, що в трансмісіях допускається використання тільки оригінальних масел. Пам’ятайте про те, що ці концерни не виробляють мастило самостійно. Представники компаній замовляють виготовлення рідин у провідних нафтохімічних компаній – Mobil, Chevron і т. Д. У деяких випадках автомобільні концерни розміщують замовлення на виробництво витратних матеріалів для двигунів і коробок передач на приватних підприємствах ЄС відповідно до прийнятих стандартів і специфікацій.

В результаті відбувається наступне. Трансмісійні рідини, що випускаються компанією Равенол для експлуатації в машинах Хендай або Кіа, як правило, перевищують показники масел цього ж виробника, що випускаються в каністрах з позначкою Hyundai.

Справа в тому, що автомобільний виробник не зацікавлений в тому, щоб всі агрегати машини функціонували без поломок. Тому він економить фінансові ресурси на виробництві. Тому багато експертів стверджують, що при покупці рідини треба керуватися не тільки рекомендаціями виробників автомобілів, але і специфікаціями масел.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *