Зміст статті

  1. Класифікація масла по sae: в чому суть?
  2. Розшифровка маркування моторного масла
  3. Як підібрати масло для свого автомобіля?
  4. Сумісність масел

В’язкість є основною характеристикою будь-якої мастильної рідини для двигуна. Від її оптимального підбору залежить стабільність функціонування мотора.

Занадто густе масло погано прокачується по системі, подається в малих кількостях і стимулює перевитрату пального.

Надто рідкий склад не може в повній мірі захистити Сполучені частини мотора від зносу, так як недостатньо знижує їх тертя.

В’язкість матеріалу не є постійним показником, вона піддається змінам в залежності від ступеня теплоти навколишнього середовища. Підвищення температури стимулює розрідження складу, зниження – його загустіння.

Класифікація масла по sae: в чому суть?

Найбільш авторитетною організацією в області автомобільної техніки є американська асоціація автомобільних інженерів-SAE. Їй була розроблена класифікація мастильних складів для силових агрегатів по в’язкості, що описує здатність рідини одночасно прокачуватися по двигуну і осідати на його деталях для захисту. Даною типологією користуються всі виробники моторних масел.

За цією системою матеріали діляться на дві категорії і кілька підкатегорій.

Розшифровка маркування моторного масла

Буквою W (winter – зима) позначаються зимові масла, цифрами без букв – літні.

Літні масла завжди більш густі і в’язкі, вони застосовуються в жарку пору року або в зношених двигунах.

Всесезонні або універсальні моторні рідини маркуються буквою W і двома числами по сторонам від неї. Перше вказує на температуру загустіння, друге – на максимальну температуру експлуатації.

Позначення мінімальної температури починаються з цифри “0”, яка відповідає -40 °C. Далі вона збільшується на те число, яке зазначено зліва від букви W. наприклад, для моторного масла 10W50 діапазон робочих температур становить від -30 °C до +50 °C.

Класифікація SAE

Таким чином, різниця в маслах 0w30 і 5w30 полягає в:

  • Діапазоні робочих температур: для першого матеріалу він становить від -40 до +30 °з, для другого – від -35 до + 30 °з
  • В’язкості-перше масло менш в’язке, ніж друге

Ще однією відмінністю масел з даними маркуваннями є сфера їх застосування. Матеріал 0w30 заливають в мотори, оснащені фільтрами сажі, 5w30 в будь-які двигуни.

Крім кінематичної і високотемпературної в’язкості стандарти SAE враховують і інші властивості матеріалів, такі як:

  • Швидкість прокачування масла, тобто час його надходження до рухомих частин з моменту пуску двигуна в умовах мінусових температур
  • Пускові характеристики-набір критеріїв, що визначають опір рідини при запуску остиглого мотора і можливість досягнення оборотів, необхідних в умовах конкретної температури

Однак класифікація по SAE не може бути єдиним критерієм при оцінці якостей моторного масла і його відповідності певному двигуну. Порівнювати необхідно конкретні товари.

При підборі обов’язково враховуються присадки, що входять до складу матеріалу, рівень зносу мотора, стиль водіння транспортного засобу.

Як підібрати масло для свого автомобіля?

Кліматичні умови, в яких експлуатує автомобіль – найбільш важливий, але не вичерпний критерій при підборі моторного масла.

У міру зношування мотора необхідно переходити з більш в’язких масел на менш густі. Це пов’язано з тим, що деталі, ресурс яких знижений, потребують підвищеного рівня змазування, що не можуть забезпечити в’язкі масла, навіть підходять по робочих температур.

При підборі мастильної рідини є сенс заздалегідь ознайомитися зі способами визначення підроблених матеріалів, яких на ринку досить велика кількість.

Їзда на контрафактної продукції призводить до передчасного виходу двигуна з ладу, так як вона не забезпечує необхідний захист мотора.

Обов’язковим параметром при підборі масла є облік класу матеріалу по API – стандарту від американського нафтового інституту.

Дана класифікація ділить склади на дві великі групи – масла для дизельних (C) і бензинових (S) двигунів.

Кожна з цих сукупностей ділиться ще на кілька підкатегорій, які відповідають кожному типу моторів. Найбільш досконалими є матеріали з позначеннями SM і ci.

Класифікація API

Деякі масла можуть підходити для застосування і в бензинових, і в дизельних агрегатах. У цьому випадку на перше місце ставиться переважний тип силових установок.

ACEA-Асоціація європейський виробників автомобілів – також випустила угруповання масел за типом моторів, в яких вони використовуються.

Матеріали з маркуванням A / B використовуються для бензинових і дизельних моторів, C – для силових установок, оснащених системою нейтралізації продуктів відпрацювання, E – для дизельних пристроїв, що експлуатуються при високих навантаженнях.

Після цих букв вказуються цифри, що позначають можливість застосування мастильного складу в конкретних умовах.

Вибирати масло необхідно з урахуванням всіх цих класифікацій, тільки в цьому випадку можливо придбати продукт, який забезпечить максимальний рівень захисту двигуна від зносу.

Важливими критеріями при покупці моторного масла також є:

Історія застосування матеріалів-для запобігання поломок мотора не можна різко переходити з одного масла на інше, особливо на матеріал з іншого основою. Також не рекомендується різко підвищувати клас рідини за класифікацією API

Приписи виробника-незважаючи на те, що повністю відповідати їм необхідно тільки на початковому етапі функціонування автомобіля, так як у міру зношування складових частин двигуна необхідно застосовувати склад з більш високим ступенем захисту, враховувати допуски і специфікації потрібно на всьому терміні експлуатації транспортного засобу

Консультація з фахівцями – на станціях технічного обслуговування персонал допоможе підібрати оптимальне моторне масло, яке підвищить термін служби двигуна. Особливо важливо звернутися до експертів в тому випадку, якщо у вас немає практичних навичок з підбору оптимального матеріалу. Невідповідна рідина буде поступово руйнувати деталі мотора і призведе до необхідності його ремонту або заміни

Сумісність масел

Незважаючи на те, що кардинальних відмінностей в рівні в’язкості і температурних режимах експлуатації у масел з маркуваннями 0w30 і 5w30 немає, змішувати дані склади без крайньої необхідності не рекомендується.

Якщо все-таки потреба в з’єднанні масел виникла, наприклад, старого матеріалу залишилося мало, а купити аналогічний немає можливості, то потрібно постаратися влити олію від того ж виробника. Тоді в двигуні будуть працювати рідини на однаковій основі.

Заливання моторного масла

Кількість нового масла не повинно перевищувати 15 відсотків від обсягу наявного, в цьому випадку негативні наслідки будуть мінімальними, характеристики масла істотно не зміняться. При першій же можливості потрібно злити вміст двигуна і залити нове моторне масло.

З’єднання масел з різними складами і рівнем в’язкості може привести до ряду негативних наслідків, таких як:

  • Відкладення забруднень, шлаку на деталях пристрою, закоксовування поршневих кілець
  • Випадання присадок в осад, втрата захисних і миючих властивостей матеріалу
  • При повній несумісності компонентів масла можуть згортатися і забивати фільтри

Правильний підбір моторного масла гарантує стабільну роботу будь-якого мотора. В процесі вибору мастильного матеріалу необхідно брати до уваги не тільки його в’язкість і температурний режим експлуатації, але і допуски від різних міжнародних компаній, Стан мотора в цілому і стиль водіння автомобіля.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *