5 найбільш ламких АКП: не зв’язуйтеся з ними!

0

Насправді дуже багато в долі коробки залежить від манери їзди конкретного водія і умов експлуатації.

Коробка передач-другий за ціною і значенням агрегат автомобіля після двигуна. Від його надійності залежить зручність і сама можливість експлуатації автомобіля, а також вартість при продажу вашої ластівки.

Зовсім вже поганих автоматичних коробок передач немає. Ну не можуть солідні фірми (а інші не в змозі забезпечити масові продажі своїх автомобілів на нашому ринку) робити відверто погані механізми! Просто при створенні деяких агрегатів не повністю врахували певні особливості експлуатації. Наприклад, те, що на кросовері хтось поїде в ліс по колії, залишеної лісовозом, що на бюджетній легковику з кожного світлофора будуть стартувати в останній раз, ну і так далі…

Ще зазначу, що ми розглянемо найпоширеніші на нашому ринку автомати. Раз масові, значить, якомусь відсотку власників не пощастило, і це вони піднімають на форумах «дев’ятий вал», скаржачись на погану трансмісію. При цьому безліч власників таких автомобілів їздять і радіють: вони не знають ні про несправності, ні навіть про тих форумах і клубах.

7-ступінчаста роботизована DSG (DQ200)

Найпроблемнішою з усіх фольксвагенівських коробок передач є 7-ступінчаста DQ200 з двома сухими зчепленнями. Вона з’явилася в 2006 році. Ставили агрегат на багато автомобілів Volkswagen, Audi, Skoda і Seat.

Golf, Jetta, Octavia, Passat, Ibiza, Leon — ось далеко не повний перелік моделей, на яких концерн запровадив «робота-термінатора». Спроектували DSG7 свого часу навздогін до набагато більш надійної і ресурсної коробки передач з двома зчепленнями мокрого типу. Основними претензіями до коробки з двома сухими зчепленнями були грубі перемикання передач, вібрації і швидкий знос дисків зчеплення. При цьому найгірші результати показувала семиступінчасті коробки, випущені до початку 2014 року.

Роботизована коробка передач конструктивно складніше в порівнянні з механічною і дуже проста в порівнянні з гідромеханічною коробкою.
У конструкції застосовані два первинних вала, кожен з яких наводиться своїм диском зчеплення. На одному валу шестерні 1-3-5-7 передач, на іншому — 2-4-6 передач. Включенням передач і зчеплень управляє мехатроник.

Перевага перед традиційними автоматичними коробками полягає в тому, що передачі не включаються послідовно. Тут включеними одночасно виявляються дві сусідніх передачі, і тільки миттєве вимкнення однієї і швидке включення іншого призводить до того, що розриву потоку потужності практично немає, адже обидва зчеплення на мить виявляються включені. Звідси і перші проблеми. Така коробка призначена для плавного розгону і не готова до рваного режиму руху великих міст.

Конструктори спробували навчити коробку адаптуватися до стилю їзди водія. Але стиль часто диктують умови руху. А вже якщо автомобіль експлуатують два водія з різним темпераментом, то за коротку поїздку електроніка просто не встигає пристосуватись.

Проблеми з такою DSG зазвичай починаються до 60 000-80 000 км пробігу. До 100 000 км без ремонту добираються дуже небагато DSG. Найчастіше зустрічається знос зчеплень і несправності мехатроніка.

Після модернізації 2014 року коробки стали більш живучими на наших дорогах, але я б не купив автомобіль з таким агрегатом — ні новим, ні з старим. І вам не раджу.

Hydra-matic GM 6T30/6T40

Коробки Hydra-matic GM 6T30/6T40 зустрічаються на автомобілях Chevrolet Cruze, Aveo, Cobalt, а також на моделях Opel Astra J, Mokka, Antara.

Hydra-matic GM 6T30/6T40 — щодо сучасний 6-ступінчастий гідромеханічний “автомат”, але, на жаль, недостатньо надійний.
Перші дзвіночки, які свідчать про несправності коробок передач цього типу, можуть зазвучати вже при пробігу трохи більше 30 000 км. Біля агрегату досить ненадійні соленоїди, керуючі подачею робочої рідини під тиском у виконавчі механізми. Гідроблок теж може почати вередувати до такого невеликого пробігу.

У коробках з першої партії траплялися перегріви, ламався гідротрансформатор, власник потрапляв на заміну фрикціонів. Зустрічалися механічні пошкодження всіх нутрощів коробки, що викликають навіть тріщини корпусних деталей. А ще агрегат схильний до перегріву, тому власники часто встановлювали додатковий радіатор. Ремонт агрегату недешевий. Вартість робіт (з деталями) починається з 20 000грн.

Лише до 2014 року агрегат був доведений по надійності до прийнятного рівня. При купівлі вживаного автомобіля з таким агрегатом потрібно провести тест-драйв і, бажано, діагностику коробки у професіоналів. Навіть спокійна манера водіння не вбереже цей агрегат від поломок. З особистого досвіду: доводилося досліджувати Chevrolet Cruze з такою коробкою передач, який експлуатується дуже спокійним водієм. До 60 000 км почалися проблеми: поштовхи при перемиканні передач.

Гідромеханічна DP0/DP2

Багато автолюбителів, які постраждали від примх чотириступінчастої гідромеханічної коробки передач DP0, вважають її конструкцію помстою французів за Ватерлоо.

DP0 розроблена в самому кінці минулого століття для установки на багато автомобілів Renault. Найкраще ми знаємо машини, на яких його ставили в Європі, — це Logan і Sandero починаючи з першого покоління.
Ще ту ж коробку під ім’ям AL4 встановлювали на ряд моделей концерну Peugeot і Citroen. Як приклад можна навести Peugeot 306, 307, 308, 407, 408, а також Citroen С3, С4, С5.

Коробку модернізували в 2009 році, індекс агрегату змінився на DP2. Для повнопривідних машин створили модифікацію DP8, яка відрізняється наявністю кутового редуктора, який передає крутний момент через карданний вал на задні колеса.

Дорестайлінгові коробки славилися ненадійною конструкцією гідротрансформатора і невисоким ресурсом клапанів і соленоїдів гідроблоку. У автомата безліч потенційно ненадійних з’єднань, з яких можливі течі рідини. Автомобіль з DP0 не відрізняється зрозумілою і прогнозованою поведінкою. Коробка тупить, плутається в передачах і зовсім не підходить для любителів поганяти на дорозі. До того ж через малу кількість передач (всього 4) середня витрата палива у автомобіля з такою коробкою виходить відносно великою. Мало того, при великих навантаженнях від частих різких прискорень або при буксуванні в грязі агрегат виходить з ладу. При цьому вірогідні притиски фрикціонів, надмірний знос втулок валів.

Ремонт без зняття агрегату обходиться в суму не більше 8000 грн. Повний капітальний — не менше 50 000 грн. Але верхнім обмеженням служить ціна контрактної коробки, яка зазвичай коштує не дорожче 55 000 грн, навіть досить свіжа і з редуктором під привід задніх коліс.

Між тим на редакційному автомобілі Nissan Almera коробка DP2 пройшла 120 000 км без будь-яких проблем і з мінімальним зносом. Так що раз на раз не доводиться.

Варіатор Jatco JF011E

Не всі автолюбителі в країні прихильно ставляться до наймасовішого варіатору — Jatco JF011E. На свої автомобілі їх встановлюють Nissan, Renault, Mitsubishi, Citroen, Peugeot, Dodge, Jeep і Suzuki.

Варіатора Jatco JF011E спочатку дуже боялися, але з роками звикли і добре вивчили його слабкі сторони.

Чи можна відремонтувати варіатор? І скільки це коштує?
Їздові характеристики автомобіля з варіатором можна вважати ідеальними. Водієві постійно доступно оптимальне передавальне відношення трансмісії, що дозволяє повністю реалізувати потужність двигуна. Досягається це завдяки застосуванню замість декількох ступенів (передач) всього двох конічних розсувних шківів з металевим ременем між ними. Використовуючи той малий діаметр на ведучому шківі і великий на веденому, то зворотний комбінацію з усіма проміжними положеннями, ми забезпечуємо плавне зміна передавального відношення між ведучим і веденим валом без розриву крутного моменту.

Всім хороший сталевий, складовою з безлічі пластин і стрічок ремінь, але він же і створює проблеми. Варто йому почати прослизати по поверхні конічних шківів, як він пошкоджує бічні поверхні своїх пластин і дряпає, а то й задирає шківи. Прослизання можливо при великому навантаженні на непрогрітий варіатор, а також при дуже різкій манері їзди і при некоректному керуючого тиску, створюваний насосом. Насос цей може глючити через несправного редукційного клапана. А першопричиною більшості проблем є домішки бруду і продуктів зносу в робочій рідині. Звідси висновок: потрібно частіше міняти рідину в варіаторі зі зміною фільтрів-рекомендую не тягнути з заміною і робити це при пробігу максимум 60 000 км.

Вазівська АМТ — роботизована коробка передач з одним зчепленням

АВТОВАЗ вперше почав випускати автоматичну коробку передач як модифікацію звичайної механіки, тільки забезпеченою електроприводами перемикання передач і зчеплення. Коробка отримала назву АМТ і була піднесена як прорив у вітчизняному автомобілебудуванні. Бестселер серед вітчизняних машин — Lada Vesta практично з самого початку виробництва стала комплектуватися цієї коробкою передач.

Коробка АМТ-перший досвід ВАЗа в створенні машин з двома педалями. Ну а яким виходить перший млинець, всі знають.

Перші покупці машин з такими агрегатами були неприємно здивовані поведінкою автомобіля. Машина погано розганяється, не вчасно скидає передачу на щабель-іншу вниз, задумчива і дозволяє відкочуватися назад під час зупинок. Словом, зручність управління у такої коробки досить посереднє. Так, може, хоча б надійність перевіреного часом агрегату буде на рівні? Ні. Агрегат переслідував дуже швидкий знос механізму зчеплення. Характерним дефектом було потворне включення зчеплення, що супроводжується вібрацією і ударами. А це говорить про те, що ведений диск постраждав від нескінченних перегрівів.

Зчеплення редакційної Вести міняли при пробігу 20 000 км. Другий комплект прослужив 18 000 км. Дворазова заміна порівняно складного і дорогого вузла при настільки малих пробігах — це перебір, а тому я вважаю, що у рейтинг самих нехороших автоматичних трансмісій агрегат потрапив цілком заслужено.

Комплект зчеплення 4500-6500грн, а його заміна — від 2000грн у гаражників до 10 500 у офіціалів. Порівняно з вартістю ремонту іномарок недорого, але є інший мінус: зі згорілим в дорозі зчепленням без буксира або евакуатора не обійтися.

Зараз на Лади ставлять АМТ версії 2.0, яка веде себе трохи краще, а відповідно, не так швидко зношує свої ж вузли. Потік відмов по інших елементах коробки передач АМТ не більше, ніж у звичайної механічної коробки передач виробництва ВАЗ. Актуатори перемикання передач і вижиму зчеплення служать досить довго.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *