Чи ставити зимову гуму на легкосплавні диски

0

З наближенням зими та швидким зниженням середньодобових температур настає час чергової сезонної зміни гуми. Багато автовласників знають, що монтувати зимові шини на легкі диски не рекомендується. Проте є й такі, хто несерйозно ставиться до питання.

Чому зимову гуму розумно ставити на сталеві штамповані диски, а стильну легкосплавну красу залишити для літа?

Плюси та мінуси литих дисків

Поліровані та привабливо відсвічують на сонці колісні диски, відлиті зі спеціальних легких сплавів, виглядають стильно, але цінуються не лише за естетику. Вони відмінно збалансовані, тому при русі навіть на дуже високих швидкостях не створюють сильних вібрацій, що позитивно впливає на загальний ресурс ходової частини машин.

Автомобілісти також знають, що за рахунок невеликої ваги та досконалих аеродинамічних характеристик литі диски допомагають дещо знизити витрату палива. На цьому перелік переваг легкосплавних виробів можна закінчувати.

Черга – за недоліками цих дисків, зазначимо два: по-перше, ціна на них у кілька разів вища, ніж стандартні сталеві. Другий мінус у тому, що у разі пошкодження вони практично не підлягають ремонту. При сильному ударі, наприклад, краю ями на дорозі, легкий диск зі сплаву алюмінію може тріснути, після чого сміливо здаєте його в брухт. Зварюванню цей метал піддається погано.

Чому не підходять для зими

Перелічені переваги литих колісних дисків у холодну пору року нівелюються. Зразковий баланс легких коліс добре проявляє себе саме на високих швидкостях. ПА обмерзлі дорожні покриття та часті снігопади не дозволяють водіям їздити так само швидко, як влітку. Оцінити красу легкосплавних дисків, обліплених дорожньою «кашою» зі снігу та бруду, теж навряд чи вдасться, хоча саме фактор стилю змушує багатьох витрачатися на їхню покупку.

Перерахуємо ще низку причин, через які від установки зимової гуми на легкі литі диски дійсно варто відмовитись:

  • Прискорене зношування гальмівної системи. Через великі просвіти між литими спицями в колесо потрапляє багата сіллю і піском дорожній бруд, який щільно покриває гальмівні механізми. Супорти дискових гальм краще захищені від агресивного середовища, але цього не можна сказати про барабанну систему задніх коліс. При використанні звичайних штампованих дисків, прикритих пластиковими ковпаками, бруду та піску в гальма потрапляє менше.
    Тріщини та сколи. Контрастні зимові температури сприяють появі в асфальті ям, наїзд на них може призвести до появи небезпечних тріщин у сплавних дисках. Пошкоджені колеса доведеться міняти. У морозну погоду кількість таких подій незмінно зростає, оскільки вироби зі сплавів алюмінію стають особливо крихкими за низьких температур.
  • Вібрації. Взимку в проміжках між спицями легкосплавних дисків накопичується сніг, який утворює льоду, що порушує балансування коліс. Виникаючі вібрації негативно позначаються на керованості та збільшують навантаження на механізми ходової частини авто.
  • Втрата зовнішнього вигляду. Навіть у тому випадку, якщо легкі литі диски без особливих подій від’їздять весь зимовий сезон, випробування не пройде для них безслідно. До весни на їхній гладкій поверхні з’являться потертості та подряпини. Ще більшу шкоду дискам завдасть спроба вимити колеса гарячою водою. Перепади температур руйнівним чином впливають на тонкий шар полірованої поверхні металу, і до весни сяюча краса не доживе.

Отже, недостатня міцність за низьких температур і неможливість ремонту – ось, мабуть, головні аргументи противників використання зимової гуми на легкосплавних дисках. Наприклад, якщо погнутий сталевий штампований диск можна вирівняти молотком, а тріщину, що з’явилася після сильного удару, надійно заварити, то з пошкодженими дисками з легких сплавів цей трюк не пройде. Ось і вирішуйте, чи потрібно ставити на них зимову гуму.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *