Акумулятори AGM, GEL та EFB. Що це?

0

Акумулятори, виготовлені за технологією AGM (Absorbent Glass Mat).

Важливо!

Якщо у заводській комплектації автомобіль був обладнаний батареєю AGM, то міняти його необхідно на такий же!

У сучасних авто бортовий комп’ютер сканує тип і стан акумулятора і звичайну стартерну батарею може порахувати як недозаряджену, браковану або взагалі не розпізнати її. Постійно видаватимуться помилки і велика ймовірність википання рідкого електроліту.

AGM – Absorbent Glass Mat, перекладається як Абсорбуюче Скловолокно. Основна відмінність від звичайних акумуляторів – електроліт AGM-батареї знаходиться не у вільному рідкому вигляді, а абсорбований у високопористому волокнистому склотканині-сепараторі, щільно притиснутій до пластин. Внаслідок цього знижується внутрішній опір батареї. Відповідно дуже низький саморозряд і високий пусковий струм.

У чому ж переваги технології?

  • Акумулятори AGM витримують у рази більше циклів “розряд-заряд”, ніж звичайні акумулятори.
  • Також цим батареям не страшний глибокий розряд (до 30%) без виникнення незворотних пошкоджень усередині АКБ. Це означає, що AGM-батареї без участі генератора здатні постачати електроживленням енергоємні системи автомобіля.
  • AGM здатні вдвічі-втричі швидше приймати на себе заряд.
  • Термін служби таких акумуляторів становить до 10 років.

Гелеві акумулятори

AGM акумулятор у народі часто називають Гелевий. Це не зовсім так, а точніше зовсім не так.

У гелевих АКБ (GEL) до електроліту додано кремнієву кислоту, що перетворює його на гель і фосфорну кислоту, яка збільшує кількість циклів розряд-заряд

та здатність до відновлення після глибокого розряду.

Як правило, акумулятори гелю більше є тяговими. Їх часто застосовують у промисловості, на електронавантажувачах, системах резервного електропостачання та системах альтернативної енергетики, а також на човнових електромоторах.

Заряджають AGM та GEL акумулятори автоматичними імпульсними зарядними пристроями.

Тепер поговоримо про найпопулярніші і доступніші акумулятори EFB.

EFB технологія виготовлення акумуляторів

Акумулятори EFB (Enchanced Flooded Battery) – це вдосконалені акумулятори з рідким електролітом. Проміжна технологія між звичайними кислотними АКБ та акумуляторами, виготовленими за технологією AGM.

При складанні EFB батарей на пластини з активною масою монтується шар скловолокна, який не дає їй обсипатися.

EFB акумулятор витримує більшу кількість глибоких розрядів, швидше за звичайні АКБ приймає заряд під час їзди.

Таким чином, EFB технологія є недорогою альтернативою акумуляторам AGM. Ці батареї дешевші у виробництві, і роздрібні ціни можна порівняти з вартістю звичайних кислотних акумуляторів.

АКБ EFB застосовуються в автомобілях із системою Start-Stop, човнах, кемпінгах, будинках на колесах, а також у автомобілях ТAXI з великою кількістю внутрішніх споживачів електроенергії.

На нашому ринку найбільшою популярністю користуються акумулятори EFB DECUS, AKOM, VARTA. Це надійні та технологічні батареї з ресурсом, що в півтора рази перевищує термін служби звичайного акумулятора.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *