Jeep Compass. Життя у стилі Grand Cherokee

0

Перше покоління Jeep Compass було схоже на хом’яка із парканом у роті. Погодьтеся, досить сміливе рішення! Можливо, це було бешкетом дизайнерів, а може їх вірою в те, що вони передбачають нову еру. Мовляв, пройде якихось п’ять-сім років, і всі кинуться плодити звірят у стилі кіберпанк, а художники Chrysler отримають диплом першопрохідців та довіку. Але, на жаль, тема чомусь не пішла. І тільки-но функціонери компанії зрозуміли, що промахнулися, вони розвернулися в протилежний бік і прийняли саме консервативне рішення, яке тільки можна було прийняти – зробили наступне покоління Compass копією Grand Cherokee. Треба сказати, що шанувальники марки сприйняли зміни з ентузіазмом, але ринок … це така мерзенна тварюка, яка змінюється вкрай повільно і тим нерідко карає занадто метушливих менеджерів. У той момент, коли хлопці з Jeep почали клепати копії «грандів», на ринок полізли ті самі звірятка кіберпанку, від яких вони встигли відмовитися. Уявляю собі обличчя босів з Chrysler, коли автосалони повені MINI Countryman, Nissan Juke, а потім і Toyota С-НR. Споживачі радісно понесли свої гроші іншим брендам, а американці змушені були повернутися до креативу у вигляді Renegate, а заразом продатися з тельбухами італійцям. Ось чим закінчується блошина метушня. Якось несолидно для ковбоїв.

Більше кольору. Більше кайфу.

Проте є позитивні моменти. Нехай перед нами і черговий близнюк «гранда», але він безперечно гарний. На нього приємно дивитися, і цього не забереш. Можливо, свою роль відіграють фірмові трапецієподібні арки коліс і радіаторні грати з сімома вертикальними прорізами. Хоча в компанії робили більший акцент на особливій лінії даху, що дістався у спадок від старого Compass. Прізвища? Сумнівно. Не може бути жодних фамільних рис у того, хто втратив власне обличчя і лише копіює старшого брата. Інтер’єр, природно, теж не оригінальний, і щосили намагається відповідати стилю того ж Grand Cherokee. Найгірше виглядає однобарвна чорна обробка. Матеріал цілком якісний, деталі підігнані акуратно, але темна передня панель виглядає не краще за нутрощі офіцерського чобота. Напевно, щоб досягти потрібного рівня естетики, чорний пластик має бути дуже дорогим, причому настільки, що використовувати його у звичайному кросовері немає сенсу. А ось двокольоровим оздобленням можна захоплюватися завжди. Вона чудова! Власне, те саме відбувається і з кольором кузова. Як тільки з’являється контрастний дах, а Compass має такий варіант, автомобіль буквально розквітає.

Дизелю не бути.

Деякий час тому ми загнали Jeep Compass північною Італією. Там безліч зручних місць для перевірки якості шасі. Спочатку у нас була дизельна версія, якої ніхто не бачив в Україні, а шкода, тому що дволітровий мотор на важкому паливі чудово показав себе на гірських серпантинах. Тяги більш ніж достатньо, щоб забиратися по шпильках на самий верх – впевнено та безпечно, хоча без жодного азарту. Крім того, педаль гальма досить тупа і зворотного зв’язку майже ніяка. Може, саме тому бензиновий варіант за своїми їздовими якостями здався значно цікавішим. Крім того, виникла підозра, що підвіску дизеля затиснули через більшу вагу мотора, а тому і комфорт бензинової версії вразив сильніше. Згадуючи ту поїздку, так і тягне вставити фразу на кшталт “автомобіль продемонстрував характерну для сучасних кросоверів недостатню повертаність”. Погодьтеся, всі ці спеціальні терміни мають якусь особливу магію і незмінно вражають аудиторію. Однак, про що вони говорять майбутньому власнику? Він здивовано піднімає брову: «Недостатня повертаність? Що за дідько!?” Зрозуміло, що автомобіль не надто охоче заходить у віраж, але із чим ми порівнюємо? Де точка відліку? Гоночний болід? «Зазвичай після роботи я їду до магазину, а потім на дачу… Чим цим сумним шляхом мені допоможуть нюанси, виражені незрозумілою професійною мовою?» Скажу більше, вони тільки введуть в оману. Якщо у більшості кросоверів саме така, тобто недостатня повертаність, то вона, ймовірно, має стати для них еталонною? А ось інші налаштування – страви для гурманів, і насолодитись ними можна лише на закритому полігоні.

Все стерпить.

Більшість користувачів цікавляться налаштуваннями шасі лише у плані того, наскільки вони придатні для вітчизняних доріг. Підвіска працює досить м’яко, і класичний лежачий полісмен проковтується їй практично непомітно. Однак при зустрічі з серйознішими перешкодами показує велику енергоємність і зустрічає удар вже жорсткіше, щоб не допустити пробою. Виробник пояснює цю особливість амортизаторами, що мають систему вибіркової частоти демпфування FSD (любов до звучних скорочень невигубна). Простіше кажучи, толерантність Compass до дефектів дорожнього полотна очевидна. Коли машина тільки виходила на ринок, багато говорили про її просунуті електронні помічники. Представники компанії особливо виділяли інтелектуальну систему утримання у смузі. Мовляв, раніше автоматичне коригування кермом часто призводило до того, що машину кидало з боку в бік, змушуючи її рухатися галсами, тепер вона йде чітко посередині. Але як тільки ви виїжджаєте на магістраль і включаєте цю чарівну функцію, вона негайно приступає до виписування тих галсів, яких давно позбулася.

Кардан крутиться і не крутиться.

Щоб не створювати проблем із вибором силових агрегатів, для нашого ринку приготували всього два, а точніше один бензиновий мотор на 2.4 літри, але з різними налаштуваннями (150 і 175 к. с.). Вибір трансмісій теж планувався, але обмежився повним приводом і дев’ятиступінчастим автоматом. До речі, коробку робили у США за ліцензією ZF, і головне її завдання – економія палива. Немає навіть режиму “Спорт”. Щоправда, адаптуватися до стилю керування вона вміє. Якщо, звичайно, ви виявите наполегливість. У мене, щиро кажучи, терпіння не вистачило. В основному їжджу спокійно, і різкі ривки потрібні мені рідко, наприклад, щоб встигнути перебудуватися. Не знаю як в інших, але мені не вдається заздалегідь передбачити, коли саме знадобиться різкий старт, відповідно і коробка адаптуватися не встигає. Повний привід Compass має в основі багатодискову муфту з електронним керуванням. При цьому в передньопривідному режимі кардан не крутиться, забезпечуючи менший зношування деталей і невелику витрату палива. Якщо натиснути кнопку Lock, кардан буде підключений постійно.

Тримаємо тягу.

Compass має три базові комплектації: Longitude, Limited і Trailhawk. Ціни на вторинному ринку стартують з 1,7 млн рублів за кінець 2017 року та дикий пробіг. Найцікавіша версія очевидно Trailhawk. Як відомо, всі модифікації Jeep, що мають у назві приставку Trail, пройшли випробування знаменитою американською тестовою позашляховою трасою Trail Rated. Так ось, Trailhawk відрізняється збільшеним майже на 2,5 сантиметра дорожнім просвітом (всього 216 мм), у нього сталевий захист днища та пофарбований у червоний колір гак фаркопа. Геометрія звисів вище за всякі похвали! Кут в’їзду доведено до 30 градусів, кут з’їзду – до 33,6 градусів, а кут перелому – цілих 24,4 градуса (серйозний показник навіть позашляховиків). До того ж на Trailhawk вже із заводу стояли 17-дюймові колеса з агресивним протектором та електронна система імітації зниженого ряду (Jeep Active Drive Low). Втім, особливо тішитись не варто, по суті, це утримання тяги в межах першої передачі.

То що щодо хом’яка?

Чому варто вибрати саме Jeep Compass? Чи потрібно його взагалі купувати? Безумовно так. Дизайн кузова, позашляхові можливості, якість обробки – за все це “Компас” можна поставити вищий бал. Ну а якщо ви сумуєте за хом’яком-кіберпанком, то вам більше підійде Jeep Renegate. Тепер він виконує цю функцію.

Технічні подробиці:

Jeep Compass має кузов, що несе, і незалежну підвіску всіх коліс. Двигун розташований поперечно. Кермо з електропідсилювачем на рульовій колонці менше трьох обертів від упору до упору. Коробка передач автоматична дев’ятиступінчаста. Повний привід підключається за допомогою багатодискової муфти з електронним керуванням.

Технічні дані Jeep Compass:

  • Довжина/ширина/висота 4394/1874/1644 мм
  • Колісна база 2636 мм
  • Дорожній просвіт 208 мм
  • Глибина броду 406,4 мм
  • Кут в’їзду/перелому/з’їзду 16,8/22,9/31,7
  • Діаметр розвороту 11,07 м
  • Об’єм багажника 368 літрів
  • Споряджена маса 1 542 кг
  • Трансмісія 9 АТ
  • Тип приводу Електронно-підключається
  • Тип двигуна Бензиновий R4
  • Об’єм двигуна 2 360 см3
  • Потужність 150 л. с.
  • Крутячий момент 237 Нм
  • Передня підвіска Незалежна
  • Задня підвіска Незалежна
  • Гальма, пров./задн. Дискові/дискові

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *