Що ламається в машині тільки влітку: 7 прикладів

0

Літо вважається легким сезоном для автомобіліста. І, тим не менш, в цю славну пору року автомобіль може підвести.
Для початку розберемося, які фізичні явища в спеку можуть привести до пошкодження автомобіля і які системи постраждають через це в першу чергу. А головне — чи можна цьому запобігти?

Розширення рідини і газу

Бензин. Якщо ви по ранковому холодку заправили під горлечко бензобак, наприклад з каністри, і не здійснили поїздки, то, ймовірно, після стоянки на спеці з-під кришки лючка бензобака потечуть надлишки палива. А адже воно вогненебезпечно!

Порада одна — не заливайте паливо під саму горловину.

Якщо на автомобіль встановлена газобалонна апаратура, то теоретично розширення зрідженого газу в балоні має бути компенсовано паровою подушкою, що дорівнює 20% всього обсягу.
Але мультиклапан, який під час заправки забезпечує відсічення при заповненні ємності на 80%, може бути несправний. А буває, що «умільці» самостійно регулюють цей мультиклапан так, щоб побільше газу увійшло. І ось такий балон вже цілком може рвонути на спеці. Або ж стравити частину газу через запобіжний клапан, що теж не менш небезпечно!

Порада: стежити за справністю мультиклапана. Постарайтеся під час заправки контролювати кількість увійшов в балон газу. Наприклад, в 50-літровий балон слід заправляти не більше 40 л газу.

Кипіння рідин

В автомобілі є тільки одна рідина, яка повинна кипіти при нормальній роботі. Це холодоагент в системі кондиціонування.

Влітку закипілих машин на узбіччях бачиш відчутно більше, ніж взимку.

Звичайно, улюблена тема всіх гаражних розмов у спеку-це закипання антифризу в системі охолодження. Звичайно, зі значними несправностями системи мотор закипить і взимку. Але влітку система стане більш чутливою до недоліків. Ось що може наблизити закипання антифризу в спеку.

  • низький рівень рідини в системі охолодження;
  • підроблений неякісний антифриз з низькою температурою кипіння;
  • несправна (негерметична) пробка радіатора;
  • засмічені стільники радіатора системи охолодження;
  • засмічений стоїть попереду радіатора системи охолодження конденсатор системи кондиціонування або бруд зібралася між радіаторами;
  • система охолодження забита відкладеннями по рідинному контуру;
  • неповне відкриття термостата, відхилення температури спрацьовування або зависання його клапана в закритому стані;
  • недостатня ефективність насоса охолоджуючої рідини внаслідок корозійного зносу лопатей крильчатки;
  • несправність електровентилятора Системи охолодження або ланцюгів його включення.

Уникнути закипання охолоджуючої рідини в системі можна включивши обігрівач салону в режим обігріву на найвищу температуру і вибрати найвищу швидкість вентилятора. Якщо не допомагає — на буксир або евакуатор, тому що пошкодження двигуна від перегріву можуть привести до дорогого ремонту, а то й заміни двигуна.

Зниження в’язкості рідин

Всі масла і мастила в автомобілі з підвищенням температури знижують свою в’язкість. Більш вірогідні стають різні микропротечки, які в техніці зазвичай називають запотівання. У спеку можуть підтравлювати прокладки, зростають мікроутечки через сальники. «Потіють» пильовики кульових опор і рульових тяг. Показуються сліди мастила з-під пиляків шрусів і ущільнення хрестовин карданних валів. Зазвичай з цими явищами не борються, а сприймають їх як перші дзвіночки до майбутнього ремонту того чи іншого вузла або агрегату.

Гальмо

Якщо гальмівну рідину давно не міняли, то в спеку при дуже інтенсивному гальмуванні вона може закипіти. При цьому педаль гальма провалиться, а сповільнюватися машина майже не буде.

Друга неприємність, яка може трапитися в спеку і знову ж серії інтенсивних гальмувань, наприклад в горах, —це пошкодження верхнього шару гальмівних колодок. При цьому ефективність гальмування різко падає.

Порада проста: вчасно міняйте гальмівну рідину, стежте за товщиною гальмівних колодок і гальмівних дисків, а ще при їзді по серпантинах частіше застосовуйте гальмування двигуном.

Коли фрикційна накладка колодки горить, ефективність гальмівної системи різко знижується. Причина: продукти згоряння зменшують тертя.

Пластик салону

Пластик салону при проектуванні автомобіля, звичайно, проходить випробування на стійкість до сонячних променів. Але при стоянці на сонці влітку, особливо якщо справа відбувається на півдні країни, можливе викривлення пластмас панелі приладів. Застосовуйте захисні екрани.

Жарко не тільки термометру – пластикові деталі салону можуть деформуватися від нагріву.

ЛФП кузова

Лакофарбові покриття автомобіля теж проходять випробування під палючими променями сонця. Але ви ж не випробувач, тому доцільно ставити свою машину, особливо якщо вона темного кольору, в тінь або вкривати повітропроникним чохлом.

Легкий тканинний чохол дуже непогано оберігає лакофарбове покриття від вигорання.

Предмети в салоні автомобіля

Залишили автомобіль на спеці? Ось що ви зіпсуєте в ньому!
Значно розширюватися при нагріванні може цілий ряд рідин, безпосередньо до складу автомобільних деталей не входять, але дуже часто знаходяться в автомобілі. Вони можуть або труїти вміст назовні, або навіть вибухати. Перш за все це:

  • газові запальнички;
  • аерозольні балончики;
  • каністри з бензином;
  • пляшки з газованою водою.

Рада простий: не залишайте аерозольні балончики в машині, якщо під час стоянки вони можуть нагріватися до температури вище 50°C. Не заповнюйте каністри бензином доверху. І будьте обережні навіть з газованою водою. Я не жартую — відкриваючи пляшечку на ходу, водій ризикує облитися і навіть спровокувати ДТП.

Якщо пригадайте, що ще ламається в машині в спеку, діліться в коментарях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *