П’ять причин, через які кондиціонер в машині дує теплим повітрям

0

Молодим водіям вже може бути і невтямки, як це їздити в літнє пекло на машині без кондиціонера. Раніше охолоджувач в авто був предметом шику, а сьогодні є навіть в базовій комплектації багатьох недорогих моделей. Але будь-яка поломка кондиціонера, і ми в плані комфорту відкочуємося на 20-30 років тому. Як і інші компоненти автомобіля, кондиціонер за законом підлості виходить з ладу саме тоді, коли він потрібен найбільше – в саму спеку. Ми знайшли п’ять причин через які Кондиціонер дме в салон теплим повітрям.

1. Не вистачає холодоагенту

Це безсумнівний лідер за кількістю проблем з кондиціонером. Погано холодить або взагалі не працює? Насамперед потрібно перевірити рівень фреону. На жаль, самостійно, без спеціального обладнання зробити це не вийде, однак, відчувши попит на подібні послуги, майстерні з обслуговування автокондиціонерів стали відкриватися повсюдно. Та що там майстерні, іноді купується компактний заправний прилад і послуги виявляються на узбіччях доріг і парковках. Це ми до того, що знайти місце для перевірки і заправки фреоном нескладно. Єдиним винятком є дуже старі машини, які розраховані на фреон R12, майстерню, що працюють з ним, сьогодні знайти непросто, але обладнання для R134 є скрізь, перевірити рівень і заправитися можна без проблем. Інше питання, а куди зник старий холодоагент. Якщо минулий раз Кондиціонер доводилося заправляти більше двох років тому, то швидше за все ніяких додаткових причин шукати не варто. Це або природне випаровування, або така мікроскопічна витік, що її ніхто ніколи не знайде. Інша справа, якщо заправки не вистачає навіть на рік, тоді точно в системі десь «дірка». Визначається це на сервісі, в систему заливається фреон з добавками, які світяться в ультрафіолеті. Потім потрібно всього лише переглянути підкапотний простір зі спеціальним «ліхтарем», щоб зрозуміти звідки «сифонить», ну а далі за результатами діагностики, або заварювати (потрібна аргонова зварка), або міняти трубки.

2. Слабке охолодження конденсора

Той, хто хоча б у загальних рисах являє роботу автокондиціонера (та й не тільки авто, принцип роботи у всіх охолоджуючих пристроїв однаковий), розуміє, що без охолодження фреону прохолоди в салоні не буде. В автомобілі охолодження відбувається в конденсорі, який на сленгу прийнято називати радіатором кондиціонера. Він розташований перед основним радіатором і першим зустрічає потік повітря, що набігає, який допомагає штатному вентилятору охолоджувати фреон.

Принцип роботи кондиціонера

Причин, за якими охолодження буде недостатнім, дві. Або якісь проблеми з вентилятором, або забився конденсор. Як і з будь-яким електропристроєм, можливих проблем з вентилятором багато. Це і вихід з ладу моторчика, і проблеми з проводкою, і недостатня напруга, і відсутність «маси», і згорілий запобіжник – загалом, диагносту є, де розвернутися. Правда, сам по собі вентилятор легко себе виявляє. При початку роботи компресора кондиціонера вентилятор обов’язково повинен включитися на так звану першу швидкість. Якщо цього не відбувається, то далі можна не шукати, поки вентилятор не буде працювати, система кондиціонування марна. А далі або гоу до автоелектрика, або озброюємося тестером і починаємо все продзвонювати, щоб визначити причину. Звертаємо увагу, що потрібна саме перша швидкість, вентилятор може, наприклад, включатися на другій швидкості, але без постійної роботи на першій швидкості це не допоможе.

З забитим конденсором з одного боку простіше, а з іншого ні. Простіше в тому сенсі, що нічого діагностувати не потрібно, потрібно просто взяти і механічно його почистити. Складність в тому, що компонування багатьох автомобілів така, що для цієї процедури доведеться розбирати половину «передка», як мінімум знімати бампер – просто засунути шланг Керхера і продути не вийде, більш того-можна пошкодити стільники. Але, у всякому разі, проблему забитого конденсора можна вирішити самостійно і без спеціалізованого обладнання.

Брудний радіатор кондиціонера

3. Несправність компресора

Якщо перевірка рівня і охолодження фреону нічого не дали, то справу за важкою артилерією – причин, які виправити складніше і дорожче. На першому місці в цьому списку – поломка компресора. Часто буває так, що біда не приходить одна, компресори якраз виходять з ладу із-за нестачі холодоагенту або його поганого охолодження, тому що теж працюють не в штатному режимі і отримують мало змазки (мастило додають у фреон, мало фреону – недолік змащення). Ремонт компресора справа невдячна, це досить складний пристрій, тут потрібен і навик, і запчастини. Якщо компресор вийшов з ладу, то є сенс розглянути покупку б/у-примірника на розбиранні. Компресори більшості автомобілів мають пристойний ресурс, тому навіть куплений з рук примірник може прослужити довго, хоча в будь-якому випадку це кіт у мішку, який перевірити можна тільки встановивши на авто, тому нікого не агітуємо за такий варіант вирішення проблеми.

Компресор кондиціонера

Крім самого компресора проблеми можуть бути з електромуфтою і шківом. У муфти бувають електричні і механічні пошкодження, а ремонт зазвичай складний і дорогий, муфту рідко хто ремонтує. В шківах слабке місце це підшипник, який в будь-який момент може вийти з ладу. Найсумніше якщо він заблокується, тоді майже неминуче рветься приводний ремінь і автовласник отримує купу додаткових проблем, але скрип і скрегіт, який супроводжує, наприклад, потрапляння води, теж дуже неприємна річ. Як раз підшипник в шківі на багатьох автомобілях можна поміняти без проблем, причому навіть своїми силами, потрібні тільки знімачі і прес. А ще треба бути акуратним, якщо під час випресовки і впрессовки трохи пошкодити або зігнути шкіфом, то працювати такий компресор вже не буде.

4. Пошкодження проводки

Порушення електричних ланцюгів – поломка банальна, але дуже противна, а головне від неї ніхто не застрахований. Електричних компонентів в системі кондиціонування багато, кожен має проводку, плюс керуючі датчики тиску, без їх коректних показань теж прохолоди в салоні не чекай. Традиційна діагностична проблема електричних поломок – величезна кількість потенційних місць діагностики. Як то кажуть, продзвонювати і продзвонювати. На щастя, за відгуками механіків, які займаються кондиціонерами, електричні проблеми виникають не так часто, тому влаштовувати ревізію половині проводів в автомобілі доводиться тільки у разі великої потреби. Але таке теж може статися, і тоді ремонт може бути дуже непередбачуваним по термінах і тривалості.

Місце обриву проводки муфти компресора

5. Заслінки і регулятори печі

Формально до системи кондиціонування ця причина не відноситься, однак вона повністю підходить під умови, які ми винесли в заголовок – з кондиціонера може дути теплий повітря і за умови, що він повністю справний. Навіть в простій, ручній автомобільній грубці відбувається змішування різних потоків шляхом перекриття одних повітряних каналів і відкриття інших. У системах клімат-контролю, де все працює за допомогою сервоприводів, та ще й під управлінням електронного «мозку» цей «лабіринт» може бути дуже складним. І порушення в роботі системи призводять до непередбачуваних наслідків.

У плані виявлення і виправлення неполадок зручніше виявляються електронні системи, перш за все тому, що у будь-якого, навіть найдавнішого клімат-контролю, є системи перевірки і самодіагностики. Якщо блок клімату справний, то з високою часткою ймовірності він зможе підказати яка ланцюг обірвана і де шукати заклинили заслінку. Правда, ремонт і заміна самого блоку може вийти в копієчку. З механічними кондиціонерами доведеться знімати торпедо, розбирати грубку і шукати порваний тросик або заклинили заслінку самостійно. Майже завжди ця процедура виявляється більш витратною за часом. Правда, великих навичок для такої роботи не потрібно – достатньо в інтернеті почитати як знімати торпедо і розбирати грубку на конкретній моделі авто, обкластися інструментами і знайти проблему. Потрібно тільки час.

Забруднена заслінка і зубчастий привід

Ремонт системи кондиціонування краще не відкладати на потім. Кожен день в жарі це удар по комфорту, і чим пізніше вирішити проблему повітря не тієї температури з сопл, тим довше доведеться мучитися. До зими ремонтувати кондиціонер сенсу немає, якщо вже не вдалося все зробити до закінчення сезону краще почати новий круг по весні.

Що стосується можливих причин і технологій ремонту, то тут все як і з іншими елементами автомобіля. Розглядаємо причини за популярністю від частих до рідкісних, виключаємо варіанти і методом перебору приходимо до істинного винуватця поломки. Ремонтувати або міняти запчастину? Робити самому або їхати в сервіс? На жаль, на ці питання однозначно для всіх водіїв відповісти не вийде – занадто різні ввідні дані. Але розуміння проблеми і самостійна діагностика поломки це вже півсправи на шляху повернення прохолоди в салон, навіть якщо з проблемою потім звернутися в сервіс.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *