Що робити, якщо закінчилося паливо?

0
Лампочка, що сигналізує про нестачу палива – річ підступна. Чи ви знали, що навіть у разі її включення ви зможете проїхати кілька десятків кілометрів?

Так, лякатися не варто – у вас у запасі є ще кілометрів п’ятдесят для знаходження заправної станції. Ризикувати не потрібно, якщо на дорозі є дві заправки, до однієї з яких п’ять кілометрів колії, а до іншої десять краще вибрати найближчу.

Вимикаємо все

Тим не менш, існує кілька способів, які подарують вам пару зайвих кілометрів за запасом ходу. Обов’язково, наприклад, вимикайте кондиціонер – краще зазнати спеки, але доїхати до АЗС, ніж не доїхати зовсім. Жарти жартами, але на кондиціонер припадає до десяти відсотків усієї витрати палива. Взагалі дамо пораду – вимкніть усі енергоспоживачі – підігрів крісел, музику фари (якщо їдемо вдень) – менше навантаження на бортову мережу машини, менше і витрата.

Рятівні кнопки

Ось і знадобився нам ECO-режим. Натиснувши кнопку, ви переведете машину в максимально енергозберігаючий стан. Це може виражатися в багатьох речах: алгоритм перемикань АКП, уповільнена реакція на натискання педалі акселератора і так далі.

Вибираємо оптимальний режим пересування

Встали на світлофорі – заглушіть двигун, нема чого ганяти мотор на неодружених – пам’ятайте просту тезу – «зайві літри зараз не зайві». Не тисніть педаль газу в підлогу – якщо ви думаєте, що доїдете до АЗС, розігнавшись до відсічки, поспішаємо розчарувати вас – не вийде. Втім, перетворюватися на тихохода теж не варто – оптимальний режим руху (якщо ми говоримо про трасу) – 80, максимум, 90 кілометрів на годину – саме за такої швидкості обороти мотора знаходяться на позначці в 1500-1700 оборотів на хвилину (самий економічний режим) . Найголовніше – прогнозуй своє пересування, намагайтеся менше розганятися, більше рухайтеся накатом.

Приїхали, бензин скінчився

Так, таке трапляється – заходи не допомогли. Невже немає жодних способів урятуватися? Що ж, якщо до заправки залишилося метрів п’ятдесят сто, то можна спробувати доїхати на стартері. Хоча ми не рекомендуємо цим способом користуватися – занадто серйозним може виявитися шкода бортовій електроніці автомобіля. У минулі часи досвідчені водії стверджували, що пару-трійку кілометрів з машини без бензину можна вичавити, якщо плюхнути в бак… простої води. Теоретично це не таке вже й безумство. Оскільки бензин легший за воду, то його залишки, які насправді є навіть при порожньому баку, у того ж Hyundai Getz близько двох літрів, спливуть нагору і бензонасосу буде чим поживитися. На жаль, це працює максимум на «Жигулях», та й то в ідеальних лабораторних умовах. Пояснимо, машина повинна стояти рівно – будь-який перекіс і бензин, навіть якщо ви додолете води, до бензонасосу не дійде. До того ж баки сучасних машин, здебільшого, плоскі, внаслідок чого залишки бензину перетворюються на тонку калюжку, яку бензонасос «схопити» не в змозі. Залити все водою не вийде – бензин просто розчиниться у великій кількості H2O.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *