TPE матеріал – це Термопластичний еластомер

0

TPE (термопластичний еластомер) є полімерним матеріалом третього покоління, який має безліч переваг, завдяки використанню цього еластомеру можна досягти більш високої швидкості, ефективності та економічності виробництва, ніж при застосуванні силіконового каучуку або будь-яких інших термореактивних полімерів.

TPE мають еластичність, пластичність і стійкість до погодних умов нарівні з каучуком, а також стійкість до температурного впливу та властивості оброблюваності на рівні термопластичних матеріалів.

Приблизно в 1960 році, основні термопластичні матеріали ставали дедалі більш розповсюдженими, а в цей час гумоподібні (термореактивні) матеріали були вже популярні на автомобільному ринку, але ще дорогими, складними у виробництві і повторному використанні.

З новими тенденціями в моді (більш яскраві кольори, м’якість на дотик тощо), зростав попит на м’який, дешевший і простіший у виробництві матеріал. Це зростання розвинулося у 1970-ті роки, коли ТПЕ почали виробляти в промислових масштабах.

Завдяки високій продуктивності та широкому спектру застосування, останніми роками у світі спостерігається швидке зростання попиту на термопластичні еластомери. Згідно з звітом Mordor Intelligence очікується, що щорічне зростання ринку TPE з 2018 до 2023 року становитиме 6,24%.

Даний матеріал широко застосовується в автомобільній промисловості, включаючи виготовлення високоякісних панелей приладів, автомобільних покришок і різних салонних деталей.

У 2017 році близько 41% від загального виробленого TPE було використано у машинній промисловості. Збільшення виробництва автомобілів сприяє стабільному зростанню виробництва термопластичних еластомерів. Очікується, що автомобільна галузь стимулюватиме ринок для TPE протягом найближчих 5-10 років.

З погляду типу продукту, стирольні блокові кополімери (TPE-s) завоювали глобальний ринок TPE. Однак очікується, що сегмент термопластичного олефіну (TPE-o) буде найшвидшим сегментом.

Згідно зі звітом, Азіатсько-Тихоокеанський регіон став найбільшим ринком для TPE у 2017 році, на який припадає близько 47% світового використання. Очікується, що регіон також стане найшвидшим ринком протягом прогнозованого періоду. Ця тенденція також була визнана відомими компаніями-учасниками CHINAPLAS 2018.

Використання TPE значно зростає. Розширюються можливі галузі застосування продукту та впроваджуються інновації у різних галузях промисловості. За словами директора Asia Pacific у Kraiburg TPE Роланда Ріттера все більше і більше розробників і дизайнерів вважають за краще працювати з TPE через його відмінні механічні властивості. .

TPE також ідеальний для використання в побуті, він антиалергенний, стійкий до подряпин, має адгезійні характеристики і т. д. Так само застосовується у виробництві чохлів для смартфонів, навушників, пультів дистанційного керування та ін.

Будучи унікальним матеріалом TPE може набувати форми супер м’якого гелю або твердого пластику, забезпечуючи високу варіативність застосування для інженерів та дизайнерів. Стенлі Тео, керуючий директор Азіатсько-Тихоокеанського регіону компанії Americhem зазначив, що зростання попиту на TPE є результатом тенденції використання м’яких матеріалів, яка буде розвиватися в найближчому майбутньому.

Сьогодні існують багато різних типів термопластичних еластомерів (ТПЕ), наприклад:

ТПЕ-О – Термопластичні олефіни (ко-безперервна суміш твердого і м’якого компонентів)
ТПЕ-С – Стирольні компаунди СБС, СЕБС і СЕПС
ТПЕ-В – Вулканізовані компаунди ПП/ЕПДМ (СКЭП)
ТПЕ-Е – Кополіестерні компаунди
ТПЕ-У – Термопластичні поліуретани
ТПЕ-А – Термопластичні поліаміди
У щоденному вжитку часто літера “E” оминається, тому говорять про ТПО, ТПС, ТПВ, ТПЕ, ТПУ або ТПА.

Усі комбінації твердих і м’яких ТПЕ мають гумоподібні властивості і відрізняються лише термостійкістю, хімічною стійкістю, гнучкістю і здатністю до відновлення форми після навантаження (залишковою деформацією після стискання).

Недоліками ТПЕ у порівнянні зі звичайними термореактивними гумами є гірші властивості матеріалів. ТПЕ мають нижчу термостійкість, хімічну стійкість і гіршу здатність до відновлення форми після навантаження (залишкову деформацію після стискання).

Основні переваги термопластичних еластомерів полягають, зокрема, в легшій конверсії (і менших енергозатратах у порівнянні з термореактивними матеріалами) за допомогою звичайних технологій для термопластів, наприклад лиття під тиском, екструзії, термоформування, видувного формування тощо. ТПЕ також можна легко забарвити і наплавити на поверхню різних термопластів з доброю адгезією до поверхні.

ТПЕ виробляються багатьма компаундерами, зокрема компаніями «Енпласт» і «Раваго» (матеріали Ensoft, Enflex, Sconablend), «Крайбург», «Текнор Апекс», «АЕС» «Еласто», «Софтер» під торговими марками Dryflex, Sarlink, Monprene, Santoprene i Laprene. Також в окремих регіонах працюють численні менші компаундери.

Нафтохімічні виробники також беруть участь у виробництві певних груп ТПЕ, зокрема, компанії «ДСМ» з матеріалом ТПЕ-Е Arnitel, ТПЕ-Е, «Дюпон» з матеріалом Hytrel; ТПЕ-Е, «Аркема» матеріалом Pebax (ТПА) і «Дау» з матеріалом Engage (ТПО).

Застосування термопластичних еластомерів (ТПЕ):

  • М’які на дотик частини інструментів, олівців, зубних щіток, бритв
  • Герметизація автомобільних вікон, автомобільні килимки, кришки подушок безпеки, покриття панелей приладів
  • Покриття кабелів
  • Спортивні знаряддя
  • Покрівельні мембрани
  • Іграшки


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *