Карбон для тюнінгу машини. Для чого потрібен?

0

У даній статті розповімо: що таке карбон, навіщо застосовується для тюнінгу салону і зовнішнього вигляду автомобіля. Яка є альтернатива (плівка під карбон).

Що таке Карбон?

Карбон – композитний матеріал. Він відноситься до класу вуглепластиків – матеріалів, що об’єднують в собі кілька тисяч різних рецептур. Всіх їх ріднить одне – наповнювачем в них є вуглецеві (графітні) частинки, волокна. Основу вуглетканини складають нитки вуглецю (вуглець – це, наприклад, грифель олівця). Тільки такі нитки досить тонкі. Зламати її просто, але порвати нелегко. З них шиються тканини, де вуглецеві нитки скріплюються паралельно один одному.

Вуглепластик має виражену анізотропію (різні властивості в різних напрямках), тому для отримання міцної поверхні углеволокно доводиться укладати в декілька шарів, кожен раз змінюючи напрям ниток. Скріплюються волокна смолами. Щоб повністю використовувати переваги цих матеріалів, необхідно застосовувати вакуумні технології, термообробку і задіяти складне обладнання, таке як автоклав.

Карбон на 40% легше сталі і на 20% – алюмінію. Вуглепластикові деталі легше і міцніше склопластикових. Але парадокс: автолюбителі полюбили карбон не за його видатні властивості, а за оригінальний дизайн. Мода на карбонові накладки пішла зі спортивних машин, але там вони мали чітке призначення: максимум міцності при мінімальній вазі.
Автовиробники для автомобілів преміум сегмента використовують вуглеволокно для зниження загальної маси машини. Так, компанія BMW для нової «сьомої серії» використовує технологію Carbon Core, що дозволило полегшити машину на 130 кілограм.

Справжній карбон – дійсно легкий, красивий матеріал.

З огляду на характеристики, назвати його чисто декоративним складно і варто сказати про недоліки. Він має дуже маленьке відносне подовження, тобто не розтягується. Крихкість і боязнь точкових ударів роблять його в певній мірі ” ніжним і вразливим». Щоб виріб з карбону працював як треба, необхідно точно розрахувати безліч параметрів: товщину шару, напрям ниток вуглеволокна, кількість смоли.

Плівка для тюнінгу салону і зовнішнього вигляду

Визначення «під карбон» характеризує чорно-сіру «шахматку» – оригінальний малюнок. Плівок подібного виду з’явилося в продажу дуже багато. Головна їх перевага – низька ціна і доступність (продається у великих авто магазинах, можна замовити по інтернету будь-якого кольору). Вартість від 250 грн за 1 п. м. плівки шириною 1,52 м без відводу повітря і від 350 – з відводом повітря. Якщо потрібна під алюміній або хром – то від 500 до 800 грн. Наприклад, на капот автомобіля потрібно від 2 до 3 п. м., для даху – до 5 п. м.

Для обклеювання деталей салону потрібно ще менше плівки – достатньо одного-двох метрів. Цієї кількості вистачить, щоб обклеїти зовнішні деталі машини (бічні стійки, дзеркала), а також деталі салону (дверні ручки, вставки на панелі, бардачок). Виглядає не погано, а співвідношення отриманий результат/гроші – мінімальне.

Плівки бувають не тільки чорного кольору, є інших кольорів – білий, синій, червоний, а також інші кольори. Якщо раніше в продажу вони були тільки формату 3D з чорною шахівницею, то зараз набирає обертів плівка 4D (ціна від 700 грн за 1 п. м.) – яка найбільш близька за зовнішнім виглядом до справжнього карбону і володіє об’ємним малюнком.

Варто сказати, що обклеювання автомобіля плівкою-не легка справа. Особливо 4D матеріалу. Потрібен досвід, а інакше можна тільки все зіпсувати. Якщо деталі з прямою формою без крутих вигинів обклеїти не складе праці, елементи зі складною геометрією – вже набагато складніше. Тому є альтернатива – це аквапринт, фарбування деталей звичайною фарбою або рідкою гумою.

При тюнінгу салону справжній карбон застосовується, хоча нечасто. Причина – висока вартість виготовлення. Посудіть самі, обробка справжнім вуглепластиком однієї пластикової деталі обійдеться не дешевше, ніж 5 – 10 тисяч грн, а весь салон не дешевше 50 000 грн. Цей варіант підійде для власників машин преміум, хто не хоче мати справу з дешевою плівкою і кому важлива якість матеріалу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *