Як вибрати вогнегасник: 9 правил для автовласника

0

Що означають символи на вогнегаснику; купити новий або перезарядити Старий; як відрізнити підробку…

  • Вогнегасник, поставлений на свої ніжки-пуклі, не повинен бовтатися! Зазвичай це відбувається через те, що корпус занадто тонкий: від тиску його роздуває, і денце стає сферичним. Мало того, за рахунок природного старіння металу корпус постійно стає тоншим (зазвичай на 0,01 мм в рік), а тому через сім-вісім років від такого балона нічого не залишиться.
  • Постарайтеся зважити вогнегасник. Якщо той же ОП‑2 важить менше 2,5 кг-не беріть! Нормальний балон і запірно-пусковий пристрій важать не менше 0,7 кг, а тому в такому вогнегаснику ніяк не може бути два кілограми порошку.
  • Вибираючи між двома вогнегасниками з однаковими назвами (скажімо, ОП‑2), беріть той, який масивніше.
  • При покупці вогнегасників зі шлангом постарайтеся прикинути число витків на пластмасовій втулці в тому місці, де шланг вкручується в запірно-пусковий пристрій. Якщо їх всього два-три, то при використанні вогнегасника шланг може відірватися.
  • Символи А, В, С і Е на вогнегаснику-це типи вогнищ загоряння, які вогнегасник може гасити. Причому поруч з кожною буквою або на етикетці обов’язково повинні бути вказані ранги (тобто розміри) вогнищ, які погасить такий вогнегасник. Чим ранг вище, тим краще. Якщо цифр немає, не чекайте від такого виробу допомоги.
  • Порошкові вогнегасники можуть бути ” широкого застосування — – з позначенням АВСЕ, заправлені зрідженим вуглекислим газом-тільки ВСЕ. Вуглекислий газ погано гасить палаюче дерево і тверді горючі речовини, зате нічого не бруднить і для електроніки нешкідливий. Крім того, вуглекислотні вогнегасники не підробляють, – а от замість потрібного порошку всередині порошкового вогнегасника може виявитися все що завгодно.
  • Вогнегасники, які простояли без діла кілька років, бажано замінювати новими, навіть якщо тиск в нормі. Іноді товщина стінки балона складає всього 0,6 мм — це зовсім небагато, а тому 10 років такий вогнегасник навряд чи протримається.
  • Не роздумуйте, чи купити новий вогнегасник або просто перезарядити Старий, – купуйте новий. Перезарядка часто пов’язана з відвертим мухлежом — порошок взагалі не змінюють, а то і крадуть.
  • Аерозолі можуть згасити щось розміром з каструлю. Краще возити з собою пляшку з водою: дешевше, а ефект приблизно такий же.
  • Краще придбати вогнегасник з масою порошку кілограма в три-чотири. Місця він займе більше, але і шанси погасити пожежу помітно підвищує.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *