Як знизити витрати на експлуатацію автомобіля

0

Паливо на АЗС дорожчає, зростають ціни на послуги автосервісів та запчастини. Вкладення в автомобіль для багатьох є однією з значних статей витрат.

Моторпейдж розповідає як оптимізувати зміст особистого автотранспорту.

На чому можна заощадити?

Якщо не рахувати штрафи та ДТП, то найбільше грошей автомобілісти витрачають на покупку палива. У багатьох на це йде не менше 50-60 тис. руб. на рік. Також досить дорого обходиться техобслуговування та дрібні планові ремонти, витрати на паркування, купівлю мастильних матеріалів та технічних рідин, щорічне страхування та подібні статті витрат.

Крім того, раз на кілька років автовласникам доводиться купувати нові комплекти шин, плюс щовесни та осінь витрачатися на їхню заміну. У зимовий сезон, коли вулиці засипані агресивною антиобмерзаючою сумішшю, машини потрібно періодично піддавати професійному миття. Які з цих витрат на авто можна скоротити?

Купівля палива

У цьому питанні важлива величина середньої витрати палива. Кожен автомобіліст знає, що апетит машини залежить від її технічного стану, якості бензину або солярки. До списку потрібно додати ще якість дорожніх покриттів, особливості стилю керування та низку інших експлуатаційних факторів.

Для того, щоб зменшити загальні витрати на пальне, радимо:

  • Відмовитися від агресивного водіння. Розганяйтеся плавно, більше рухайтеся накатом і уникайте різких гальмування.
  • Заправляйтеся тільки на вже перевірених АЗС із помірним цінником та стабільно високою якістю бензину чи солярки.
  • Намагайтеся вибирати маршрут та час поїздок, щоб рідше потрапляти у пробки.
  • Слідкуйте за технічним станом двигуна та інших найважливіших систем, щоб унеможливити підвищену витрату палива через несправність.
  • Взимку прогрівайте двигун лише до мінімально необхідної температури, рекомендованої для того, щоб масло відновило плинність і доставлялося до точок змащування. Подальший прогрів станеться вже у процесі руху.
  • Привчіть глушити двигун у разі вимушеної зупинки на термін більше кількох хвилин. Витрата палива на неодружених оборотах досить велика.
  • Економно використовуйте в літній час кондиціонер: включайте лише за потребою. Контролюйте рівні тиску у шинах.
  • Якщо в колесах автомобіля цей показник знизиться лише на 0,5 атмосфери, то витрата палива може зрости приблизно на 0,7 літра на кожні 100 км.

Дотримуючись цих порад, можна без будь-яких інвестицій у матеріальну частину авто знизити середню витрату палива та відчутно заощадити.

Технічне обслуговування

Від цих витрат відмовитися не можна, але оптимізувати рівень витрат на обслуговування автомобіля можливо, рекомендуємо:

  • Звіряти перелік та графік профілактичних робіт, які призначає майстер, з даними, викладеними у технічному паспорті машини.
  • Якщо закінчився термін гарантійного обслуговування, краще відмовтеся від дорогих послуг дилерського автоцентру. Ви напевно знайдете хорошу станцію та досвідчених фахівців з помірнішим прайсом, та ще й ближче до району свого проживання.
  • Самостійно купувати всі необхідні запасні частини та робочі рідини. Головне – переконатися в їх якості та відповідності VIN номеру чи моделі авто.

Автовласники, які мають деякий досвід ремонту та сервісу, можуть виконувати нескладні операції регулярного ТО власними силами. Такий підхід дозволить звертатися на техстанцію лише у особливих випадках. Економія очевидна.

Підведемо підсумки

Крім витрат на купівлю палива та сервіс, власникам автотранспорту доводиться нести тягар інших витрат. Але за правильного підходу їх теж можна скоротити.

Наприклад, страхувати автомобіль потрібно, але не обов’язково у тій компанії, до якої ви звикли. Вивчіть ринок. Не виключено, що знайдете страховиків із більш гнучкими цінами. А під час укладання договору «КАСКО» можна оптимізувати його вартість, виключивши тих членів сім’ї, яких вписували «про всяк випадок».

Щоб рідше купувати нові шини (особливо – зимові), своєчасно робіть їх сезонну заміну. Довго їздити на літній гумі небезпечно, адже за низьких температур вона стає занадто жорсткою. А затягнувши з весняною переустановкою коліс, можна лише за місяць безнадійно зіпсувати на розігрітому асфальті кілька дорогих зимових шин.

І, насамкінець, ще одна порада. Усвідомивши, що ваш автомобіль вже не молодий і потребує великих вкладень, оперативно замініть його. Якщо не вистачає фінансів на нову машину, то підійде варіант із пробігом. Головне, щоб машина була «свіжішою» за роками та технічним станом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *