Принцип роботи амортизаторів пневмопідвіски Mercedes-Benz GL / ML W164 з функцією системи адаптивної амортизації ADS

0

Пневмопідвіска Mercedes-Benz GL / ML W164 з функцією регулювання рівня кузова AIRmatic і системою адаптивної амортизації ADS на сьогоднішній день найдосконаліша система інтелектуального управління ходом автомобіля в будь-яких дорожніх умовах. При цьому Підвіска адаптується під якість дорожнього покриття, швидкість руху, манеру водіння і конкретні дорожні обставини.

Система являє собою повністю несучу пневматичну підвіску. Причому, і саму підвіску, і систему її амортизації можна також легко регулювати вручну з водійського місця. Регулювання можливі по висоті і ступеня жорсткості. Від цього змінюється пружність або м’якість відпрацьовування дорожніх перешкод, висота кліренсу, здатність автомобіля до безпечної швидкісної їзди або прояв позашляхових властивостей.

Пневмостійкі з системою ADS хороші тим, що дозволяють легко регулювати індивідуальну поведінку кожного з чотирьох амортизаторів в прямій залежності від дорожньої ситуації, завжди при цьому залишаючись в потрібному ступені жорсткості. Фізичні властивості стисненого газу такі, що при наростанні ступеня стиснення наростає і його пружність. По суті, газ-це ідеальна пружина, яку неможливо «пробити».

Саме пневмоамортизатори з системою ADS дозволяють ефективно протидіяти кивкам, клевкам при гальмуванні, боковим поривам вітру, нахилам при різких поворотах і т.п., посилаючи відповідний керуючий сигнал кожному амортизатору пневмостойки окремо.

Крім цього, з пневмопідвіскою AIRmatic легко доступна як автоматичне, так і примусове регулювання кліренсу – висоти рівня кузова. Якщо ви мчите по трасі-важливо, щоб центр ваги автомобіля був якомога нижче для забезпечення його стійкості. Якщо ж ви з’їжджаєте на вибоїстий путівник – то чим вище кліренс, тим глибші вибоїни зможе подолати ваш автомобіль.

Адаптивна система амортизації (ADS) має 3-ступінчасте регулювання, що працює за алгоритмом Skyhook. Вибір ступені спочатку здійснюється водієм. Потім система ADS управляє амортизаторами пневмостоек не тільки відповідно до бажань водія, але і від автоматично визначаються параметрів прискорення або гальмування автомобіля, бічних нахилів і інших параметрів.

Розглянемо принцип роботи комплексу на прикладі Mercedes-Benz GL W164.

Пневматична підвіска AIRMATIC це:

  • Пружний пневмоелемент, який з’єднаний з амортизатором-пневмостійкою;
  • Модуль подачі стисненого повітря в систему (компресор пневмопідвіски);
  • Блок електромагнітних клапанів-система управління;
  • Датчики вхідних показників: датчик рівня кузова, датчик бічного прискорення або гіроскоп, датчик температури компресора.

На основі сигналів датчиків прискорення кузова, AIRMATIC визначає вертикальну швидкість переміщення кузова. Завдяки датчикам сигналу швидкості обертання маточин і датчика кута повороту рульового колеса, розраховується поздовжнє і поперечне прискорення.

Регулювання жорсткості демпфірування здійснюється в клапанних блоках. На кожній стійці встановлений клапанний блок регулювання жорсткості амортизатора між верхньою і нижньою камерою однотрубного газового амортизатора.

Кожен окремий клапанний блок може управлятися на основі індивідуальної параметричної кривої. Вкрай невелика тривалість регулювання (в мілісекундному діапазоні) сприяє тому, що при раптових змінах режиму їзди майже без уповільнення встановлюється оптимальна ступінь зусилля демпфірування.

Шляхом аналізу стану стоп-сигналу можна швидко розпізнати процес гальмування і своєчасно зменшити нахили (клювання) кузова автомобіля за допомогою регулювання жорсткості амортизаторів.

Вирішальним критерієм для вибору підходящої ступеня зусилля демпфірування в прямій залежності від відповідної ситуації при їзді є напрямок руху кузова а/м.При переміщенні вгору амортизатор повинен мати жорсткий хід стиснення і м’який хід віддачі. При русі вниз потрібно м’яка ступінь віддачі і жорстка ступінь стиснення, згідно з цим принципом працює алгоритм AIRMATIC.

За допомогою перемикача водій може активувати комфортну, спортивну і автоматичну параметричну криву.

Функціональний опис на прикладі передньої амортизаційної пневмостійки Mercedes-Benz GL / ML W164

Масу машини несе стиснене повітря в пневмоелементі амортизаційних стійок. Пневмобалон рукавного типу виготовлений з міцної гуми. При виникненні динамічного навантаження під час їзди, пневмобалон стискається паралельно амортизаційної стійці, забезпечуючи необхідний хід пружини.

Зона стиснення амортизаційної стійки зовні захищена гумовим захисним чохлом, який перешкоджає проникненню бруду крізь гумову манжету. При цьому підйом або опускання кузова відбувається шляхом підвищення або зниження тиску стисненого повітря в повітряній камері. Це призводить до скорочення або подовження амортизаційної стійки.

Зміна жорсткості регулюється в клапанному блоці, встановленому між верхньою і нижньою камерою однотрубного газового амортизатора. Клапанний блок містить в своїй конструкції електромагнітний клапан 1 електромагнітний клапан 2, які, по керуючому сигналу блоку управління AIRMATIC, дозволяють налаштувати 4 різних ступені демпфірування.

Конструктивне виконання клапанного блоку пневмоамортизатора передньої підвіски складається з корпусу і модульного 2-поршневого пластинчастого клапана. Над ним розташовані оснащені пружиною Поршні електромагнітного клапана і електромагнітні котушки. Поршні клапана і магнітні котушки утворюють відповідно електромагнітний клапан 2.
Так само існує аварійний режим. Несправність в адаптивній системі амортизації призводить до відключення системи ADS і встановлюється найжорсткіша ступінь амортизації. Ручна і автоматичне регулювання рівня в такому випадку не можлива.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *