МАТЕРІАЛ EVA: ЩО ЦЕ ТАКЕ І ДЕ ЗАСТОСОВУЄТЬСЯ

0

Ева – (етиленвінілацетат) – це універсальний полімерний матеріал, який завдяки своїм відмінним експлуатаційним характеристикам знайшов широке застосування в різних сферах виробництва. Така затребуваність даного матеріалу пояснюється його унікальними властивостями і характеристиками.

До основних переваг матеріалу EVA варто віднести наступні параметри.

  • Легкий-Ева матеріал набагато легше, ПВХ або гуми.
  • Висока тепло – і шумоізоляція-особлива пориста структура матеріалу не пропускає шум і холод.
    Відмінна амортизація-матеріал відрізняється гнучкістю, еластичністю і пружністю, завдяки чому добре поглинає удари.
  • Зносостійкість-матеріал не боїться перепадів температур, сильних морозів, прямих сонячних променів, впливу вологи і будь-яких інших хімічних речовин. Більш того, при невеликій деформації, він здатний повертатися до первозданного вигляду.
  • Діелектричність-даний матеріал не проводить електричний струм.
  • Екологічність-матеріал гігієнічний і гіпоалергенний, він не видає ніяких запахів і абсолютно безпечний для здоров’я дітей, дорослих і тварин.
  • Широкий вибір кольорів-вироби з даного матеріалу можуть мати абсолютно будь-який відтінок.

Область застосування Ева матеріалу

Виготовлення всіляких полімерних виробів-плівки – дроти, оболонки, шланги і т. д.
Створення клейових складів.

Пошиття взуття з ЕВА-жіночі чоботи Ева, чоловічі чоботи Ева, а також підошва ЕВА для туфель і черевик для дітей і дорослих. Завдяки тому, що даний матеріал має мінімальну вагу і відмінно тримає тепло, таке взуття з кожним роком стає все популярнішим.

Підлогові покриття-головною особливістю такого пазл килимка є простота його монтажу і можливість створити якісне покриття в приміщенні будь-якої геометрії. Також сьогодні величезною популярністю користуються м’які Килимки для дітей. Вони не тільки допомагають організувати безпечну ігрову зону, але і самі є елементами гри, так як з них можна складати будиночки, всілякі картинки та інше.

Підкладки під ламінат – високі тепло – і шумоізоляційні властивості матеріалу EVA роблять такі підкладки під паркетну дошку одними з найбільш затребуваних на сучасному ринку.

Автоковрики EVA -унікальна пориста структура цих килимків надійно захищає оббивку і металеві елементи кузова від попадання вологи, бруду і хімічних реагентів.

Спортивні мати, татамі, каремати-на таких виробах з єва матеріалу комфортно займатися, вони відмінно пом’якшують випадкові падіння. Більш того, унікальна технологія «ластівчин хвіст» дозволяє швидко розбирати і складати татамі навіть на нерівній підлозі або в польових умовах.

Гумове покриття для тваринництва-брудозахисні килимки EVA стануть кращим рішенням для утримання коней і великої рогатої худоби, так як їх поверхня не ковзає навіть при мінусовій температурі, вони відмінно зберігають тепло і легко миються.

Дитячі меблі – дуже легкі, м’які і яскраві столи і стільчики неодмінно привернуть увагу дитини, і він буде із задоволенням грати за ними.

Крім того, завдяки своїм унікальним властивостям, матеріал Ева знайшов широке застосування у виробництві бандажів, спеціального ортопедичного взуття, водолазного спорядження та багатьох інших товарів загального споживання.

Полімер з технологією Eva

Піна EVA – етиленвінілацетат (C₆H₁₀O₂), який виробляється шляхом кополімеризації етилену та мономеру вінілацетату. Зміст другого компонента впливає його властивості. У відсотковому співвідношенні вінілацетат може становити від 4 до 50%. Для порівняння, у ПВХ (полівінілхлориді) міститься 100%. Існують три різних типи сополімеру EVA, які відрізняються вмістом вінілацетату (VA) та способом використання матеріалів:

  • З низьким вмістом до 4% – модифікований поліетилен. Він має деякі властивості поліетилену низької щільності, але відрізняється великим блиском, корисним для плівки, м’якістю і гнучкістю.
  • Зі середнім вмістом від 4 до 30 % – термопластичний еластомірний матеріал. Він не вулканізований, але має деякі властивості гуми.
  • З високим показником понад 40% – етиленвінілацетатний каучук.
  • Полімер з технологією Eva еластичний та стійкий до температур. Часто для створення багатофункціонального матеріалу додають каучук чи ПВХ. На одному з інформаційних порталів є досить цікава і зрозуміла характеристика піни:

«Піна високої щільності така ж жорстка, як крендель і така ж гнучка, як макарони. Вона дає багато унікальних конструктивних можливостей, доступних дизайнеру.

Властивості EVA

Матеріал може використовуватися при створенні клею, плівок, оболонок для кабелів, килимків. Єва додають при виготовленні велосипедних сидінь, хокейних, боксерських рукавичок, чохлів та багато іншого. У дитячих іграшках може бути той самий етиленвінілацетат, тому що він не токсичний і не має стійкого запаху.

Основні характеристики EVA:

  • Пориста структура;
  • Мала вага;
  • Еластичність та пружність;
  • Швидко повертається у первісну форму;
  • поглинання ударів, амортизація;
  • Термоізоляція;
  • Водонепроникність;
  • Зносостійкість та довговічність;
  • Стійкість до дії хімічних речовин;
  • Гігієнічність, відсутність токсичності не викликає алергії.

Є й невеликі мінуси. Матеріал не стійкий до проколів. Пориста структура не захищена від дії гострими предметами. Що стосується підошви з піни, то вона ковзатиме по замерзлій дорозі. Тому виробники використовують додатковий гумовий шар нековзний на протекторі.

Підошва Єва

Різновидів м’якої піни дуже багато. Щороку компанії з різних галузей займаються модернізацією матеріалу під свої потреби. Завдяки своїй м’якості та високій щільності EVA став використовуватися для побутових потреб. Його оцінили і виробники бігового взуття. Звичайно, з часом технології амортизації стали досконалішими, Nike впровадив капсули з повітрям, а ASICS запропонував амортизацію гелю. Але піна нікуди не пішла, вона стала частиною великої конструкції та зазнала деяких змін, залежно від вимог.

Види підошви Eva:

Традиційна підошва з піноподібного матеріалу поглинає удари та стійка до зовнішніх впливів. Використовується у кросівках та черевиках багатьох брендів, включаючи Reebok, Diadora, Premiata тощо. Марка Native пішла ще далі і зробила черевики з Єва. Вони не пропускають воду, легко чистяться, стійкі до температур та неймовірно легкі. Також піна використовується для ортопедичних устілок.

  • PEVA – поліетиленвінілацетат, той самий EVA. Матеріали нічим не відрізняються, але під такою назвою його використовує Polo Ralph Lauren для свого взуття.
  • Phylon виготовляється з пінних гранул Єва. Nike встановив матеріал ще у культових кросівках Nike Cortez. Сьогодні його використовують також у Y-3.
  • IMEVA – піна, яка утворюється шляхом лиття під тиском – injection-molded eva. Одним із перших, хто почав використовувати новий вид матеріалу, став бренд New Balance. У результаті саме він розкрив усі можливості пористої підошви. Технологію використовує і Puma.
  • C-CAP від New Balance також створюється на основі Єва. Його пресують під величезним тиском. ENCAP використовує поліуретанову оболонку, куди міститься той же етиленвінілацетат.
  • SpEVA – технологія ASICS. Особливість полягає у поєднанні EVA і макромолекул, схожих по консистенції з гумовими кульками. Модернізована піна встановлюється у багато кросівок бренду, у тому числі моделі серії ASICS Gel.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *